Zamek w Sosnowcu-Sielcach

(Siedlec • Sielce • Sosnowiec-Sielce)

Nazwy podobne do Siedlec • Sielce • Sosnowiec-Sielce:    Sielec · Siedlęcin · Siedlisko · Sierpc ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski pierwszej połowie XV wieku odnotowane zostało dokumentach istnienie fortalicium w Siedlcu, które należało do Bodzanty herbu Szeliga. Dokumenty te mówią o napaści Mikołaja Siestrzeńca na warownię Bodzanty.
W 1465 roku Siedlec przeszedł na własność Jakuba z Dębna, a w 1487 roku od Grzegorza z Morawicy dobra siedleckie zostały odkupione przez króla.
Zamek w Sosnowcu-Sielcach - fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - fot. Konrad Kłos, 1913 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Zamek w Sielcach na pocztówce z 1927 roku Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Zamek Sielecki na fotografii z okresu 1900-1925 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Skrzydło zachodnie i północne zamku, fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Zamek w okresie międzywojennym Zamek w Sosnowcu-Sielcach - fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - fot. ZeroJeden, IX 2005 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Sosnowcu-Sielcach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013