Zamek w Sielcu

Nazwy podobne do Sielec:    Sielce · Sierpc ·

iLokalizacja zamku na mapie Polskistniał tu bastejowy zamek z którego pozostały w parku resztki murów zabudowań oraz fragmenty kurtyn i basteje. Uhrowieccy zbudowali go w końcu XVI wieku na planie czworoboku. Basteje posiadał na narożach. Od XVIII wieku pozostawał w posiadaniu Rzewulskich do czasu kiedy podczas wojen XVII i XVIII wiecznych został zniszczony. Od XIX wieku w ruinie.
Zamek w Sielcu - Rzut fortyfikacji zachowanych, odkrytych w latach 1964-1965  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=217&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(217);return false;'>źródło</a>] Zamek w Sielcu - Widok zamku od strony wjazdu w połowie XIX wieku, akwarela, gwasz. K.Stronczyński, Atlas VII Zamek w Sielcu - Pozostałości zamku na widokówce na podstawie akwareli Stronczyńskiego Zamek w Sielcu - Widok na basteję od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2004 Zamek w Sielcu - fot. ZeroJeden, IV 2004