blankChocz - Česká verze

Dwór w Choczu

Nazwy podobne do Chocz:    Chociwel · Chocianów · Chojnik · Chojnów ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiabudowania związane z zamkiem wzniesione zostały przez Kazimierza Wielkiego. Był to murowany dom, który w 1382 roku został zdobyty przez Bartosza Wezenborga. Jak piszą Janko z Czarnkowa i Jan Długosz dom murowany został umocniony częstokołem, z czego wynika, że za czasów Kazimierza Wielkiego nie był dobrze broniony i trudno go w tamtych czasach zaliczać do zamków.
Możliwe, że budowla nie została za życia króla ukończona i murowany dom był tylko częścią planowanego zamku. Ma on wymiary 11x30 metrów. Na fundamentach powstałych przez usypanie kopca wokół kamiennych murów wzniesiono prawdopodobnie trzy kondygnacje ceglane. Nie posiadał murów obronnych, a wały i fosa pochodzą z czasów późniejszych.
Od końca XIV wieku zamek przechodził przez ręce kilku rodzin wielkopolskich. W XVII i XVIII wieku
Dwór w Choczu
Obecna elewacja frontowa, fot. ZeroJeden, VIII 2000
należał do Lipskich herbu Grabie. W 1623 roku Andrzej Lipski wzniósł tu kościół, później podniesiony do rangi kolegiaty. W 1720 roku został przez Lipskich zmodernizowany.
Użytkowany jako kościół dotrwał do naszych czasów, a gotycki dom Kazimierza Wielkiego obecnie pełni funkcje plebanii.
Dwór w Choczu - fot. ZeroJeden, X 2002 Dwór w Choczu - Obecna elewacja frontowa, fot. ZeroJeden, VIII 2000 Dwór w Choczu - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Choczu - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Choczu - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Choczu - Widok z lotu ptaka od północy, fot. ZeroJeden, X 2013