Zamek w Chocianowie

(Chocianów • Kotzenau • Klein Kotzenau)

Nazwy podobne do Chocianów • Klein Kotzenau • Kotzenau:    Chocianowiec · Chocz · Chociwel ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski końcu XIII wieku piastowski książę świdnicko-jaworski Bolko I wzniósł tu gotycki zamek, który stał się siedzibą książąt legnickich. W 1444 roku przeszedł w ręce prywatne rodziny Dornheinów jako lenno. Po nich mieli tu swoją rezydencję kolejno Nostitzowie, Stoschowie i Dohnowie.
W pierwszej połowie XVIII wieku należał do Melchiora Gottloba von Redern, który w latach 1728-1732 przebudował go. Projektu i prace remontowe powierzył architektowi Marcinowi Frantzowi z Rewla. Powstała wtedy wspaniała barokowa rezydencja, która z założenia średniowiecznego zachowała jedynie czworoboczną wieżę. Główna zachodnia fasada budynku w środku akcentowana jest prostokątnym ryzalitem, mieszczącym balkonowy portal wejściowy. Od tej też strony znajduje się dziedziniec honorowy. Wejście po obu stronach posiada podwójne kolumny wspierające profilowany gzyms. Od południa znajduje się fasada ogrodowa, nieco skromniejsza, posiadająca również ryzalit, a także paradne schody prowadzące do ogrodu. Wieżę włączoną w bryłę zabudowań wieńczy rokokowy hełm. Podczas tej rozbudowy założono również park pałacowy, a obok pałacu powstały dwie oficyny.
W XIX wieku zamek poddano restauracji, jednak w czasie drugiej wojny światowej został uszkodzony i mimo zabezpieczenia po wojnie nieużytkowany popadał w coraz większą ruinę. W 1997 roku znalazł właściciela, który może zatroszczy się o przywrócenie
Zamek w Chocianowie
Dostępne również w wersji 3D (przełącz w menu)
Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013
go do dawnej świetności.
Zamek w Chocianowie - Zamek na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Chocianowie - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Chocianowie - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Chocianowie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Chocianowie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Chocianowie - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Chocianowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Chocianowie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Chocianowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Chocianowie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Chocianowie - Miasto i zamek z lotu ptaka około 1940 roku Zamek w Chocianowie - Elewacja południowa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Chocianowie - Zamek w Chocianowie na pocztówce z okresu międzywojennego Zamek w Chocianowie - Zamek na widokówce z 1937 roku Zamek w Chocianowie - Zamek na widokówce z 1939 roku Zamek w Chocianowie - Zamek na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Chocianowie - Widok na zachodnią, frontową elewację, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Chocianowie - Okno parteru w elewacji południowej, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Chocianowie - Okno piętra w elewacji południowej, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Chocianowie - Dekoracje okienne w elewacji zachodniej, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Chocianowie - Plan pałacu według K.Kalinowskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>]