Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej

(¦cinawka Górna • Sarny • Scharfeneck)

Nazwy podobne do ¦cinawka Górna • Sarny • Scharfeneck:    Sarnowo (67%) ¦cinawka Dolna (53%) ¦cinawka ¦rednia (47%) ¦cinawa (46%)

rLokalizacja zamku na mapie Polskienesansowy dw??r zwany "Sarny" w ?ącinawce G??rnej zosta?? wzniesiony na rzecznej skarpie nad rzeczkÄ? ?ącinawkÄ? w miejscu folwarku oko??o 1590 roku. W pierwszej po??owie XVII wieku zosta?? uszkodzony dzia??aniami wojny trzydziestoletniej. Dotychczasowi w??a??ciciele, kt??rzy opowiedzieli siÄ? za przegranÄ? stronÄ? protestanckÄ? zostali pozbawieni majÄ?tku. W ciÄ?gu XVII wieku kolejni w??a??ciciele z rodu von G??tzen odbudowali i rozbudowali posiad??o??Ä? o kolejne budynki gospodarcze i rozpoczÄ?li produkcjÄ? p????tna na du??Ä? skalÄ?.
P????niej by?? jeszcze dwukrotnie przebudowywany - w 1762 roku i w XIX wieku.
Dw??r jest budynkiem trzykondygnacjowym z dwoma traktami, nakryty dachem mansardowym. Posiada o??miobocznÄ? wie??Ä? zwie??czonÄ? he??mem z prze??witem, w wie??y
Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006
mie??ci siÄ? klatka schodowa. WnÄ?trza dworu posiadajÄ? sklepienia krzy??owe, a na elewacjach zewnÄ?trznych zachowa??y siÄ? dekoracje sgraffitowe oraz renesansowe obramienia okienne.
Od czasu II wojny ??wiatowej dw??r przez d??ugi czas popada?? w coraz wiÄ?ksze zaniedbanie. Od 2014 roku jest remontowany z przeznaczeniem na cele kulturalne.

Pokaż na mapie

Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Plan dworu z archiwum Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>Ľródło</a>] Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Przekroje budynku szyi bramnej Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Dwór Sarny na litografii Theodora Blatterbauera z 1885 roku Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Widok na dwór od północy, fot. ZeroJeden, IV 2010 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2010 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Dwór Sarny na widokówce z okresu międzywojennego Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Dwór Sarny na widokówce z 1911 roku Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Dwór Sarny w latach 1920-1925 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Dwór Sarny na widokówce z 1929 roku Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Dwór Sarny na widokówce z 1937 roku Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Widok od północy, fot. ZeroJeden, IV 2010 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - fot. ZeroJeden, IV 2010 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2010 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Widok na zabudowania dworskie od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - fot. ZeroJeden, IV 2010 Dw??r Sarny w ?ącinawce G??rnej - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2010