Dwór Sarny w Ścinawce Górnej

(Ścinawka Górna • Sarny • Scharfeneck)

Nazwy podobne do Ścinawka Górna • Sarny • Scharfeneck:    Sarnowo · Ścinawka Dolna · Ścinawka Średnia · Ścinawa ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskienesansowy dwór zwany "Sarny" w Ścinawce Górnej został wzniesiony na rzecznej skarpie nad rzeczką Ścinawką w miejscu folwarku około 1590 roku. W pierwszej połowie XVII wieku został uszkodzony działaniami wojny trzydziestoletniej. Dotychczasowi właściciele, którzy opowiedzieli się za przegraną stroną protestancką zostali pozbawieni majątku. W ciągu XVII wieku kolejni właściciele z rodu von Götzen odbudowali i rozbudowali posiadłość o kolejne budynki gospodarcze i rozpoczęli produkcję płótna na dużą skalę.
Później był jeszcze dwukrotnie przebudowywany - w 1762 roku i w XIX wieku.
Dwór jest budynkiem trzykondygnacjowym z dwoma traktami, nakryty dachem mansardowym. Posiada ośmioboczną wieżę zwieńczoną hełmem z prześwitem, w wieży mieści się klatka schodowa.
Widok na zabudowania dworskie od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006
Wnętrza dworu posiadają sklepienia krzyżowe, a na elewacjach zewnętrznych zachowały się dekoracje sgraffitowe oraz renesansowe obramienia okienne.
Od czasu II wojny światowej dwór przez długi czas popadał w coraz większe zaniedbanie. Od 2014 roku jest remontowany z przeznaczeniem na cele kulturalne.
Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Plan dworu z archiwum Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>] Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Przekroje budynku szyi bramnej Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Dwór Sarny na litografii Theodora Blatterbauera z 1885 roku Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Widok na dwór od północy, fot. ZeroJeden, IV 2010 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2010 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Dwór Sarny na widokówce z okresu międzywojennego Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Dwór Sarny na widokówce z 1911 roku Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Dwór Sarny w latach 1920-1925 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Dwór Sarny na widokówce z 1929 roku Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Dwór Sarny na widokówce z 1937 roku Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Widok od północy, fot. ZeroJeden, IV 2010 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - fot. ZeroJeden, IV 2010 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2010 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Widok na zabudowania dworskie od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - fot. ZeroJeden, IV 2010 Dwór Sarny w Ścinawce Górnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019