blankŚcinawka Dolna - English version

Dwór w Ścinawce Dolnej

(Ścinawka Dolna • Niedersteine)

Nazwy podobne do Ścinawka Dolna • Niedersteine:    Ścinawka Górna · Ścinawka Średnia · Ścinawa ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskienesansowy dwór w Ścinawce Dolnej pochodzi z około 1590 roku. Jest to założenie trzyskrzydłowe, dwutraktowe z arkadowym dziedzińcem. Elewacje pokrywała częściowo zachowana dekoracja sgraffitowa. Dwór był kilkukrotnie przebudowywany, między innymi w XVIII i XIX wieku.
Oprócz renesansowej dekoracji sgraffitowej z XVI wieku zachowały się również obramienia okienne.
Dwór w Ścinawce Dolnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór w Ścinawce Dolnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór w Ścinawce Dolnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór w Ścinawce Dolnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór w Ścinawce Dolnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór w Ścinawce Dolnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór w Ścinawce Dolnej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Dwór w Ścinawce Dolnej - Zabudowania dworskie od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Dwór w Ścinawce Dolnej - fot. ZeroJeden, V 2006