blank¦cinawka Dolna - English version

Dw??r w ?ącinawce Dolnej

(¦cinawka Dolna • Niedersteine)

Nazwy podobne do ¦cinawka Dolna • Niedersteine:    ¦cinawka Górna (53%) ¦cinawka ¦rednia (47%) ¦cinawa (46%)

rLokalizacja zamku na mapie Polskienesansowy dw??r w ?ącinawce Dolnej pochodzi z oko??o 1590 roku. Jest to za??o??enie trzyskrzyd??owe, dwutraktowe z arkadowym dziedzi??cem. Elewacje pokrywa??a czÄ???ciowo zachowana dekoracja sgraffitowa. Dw??r by?? kilkukrotnie przebudowywany, miÄ?dzy innymi w XVIII i XIX wieku.
Opr??cz renesansowej dekoracji sgraffitowej z XVI wieku zachowa??y siÄ? r??wnie?? obramienia okienne.

Dw??r w ?ącinawce Dolnej - fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r w ?ącinawce Dolnej - fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r w ?ącinawce Dolnej - fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r w ?ącinawce Dolnej - Zabudowania zespołu dworskiego, fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r w ?ącinawce Dolnej - fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r w ?ącinawce Dolnej - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r w ?ącinawce Dolnej - Zabudowania gospodarcze zespołu dworskiego, fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r w ?ącinawce Dolnej - Zabudowania dworskie od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Dw??r w ?ącinawce Dolnej - fot. ZeroJeden, V 2006