Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej

(Ścinawka Średnia • Kapitanowo • Mittelsteine)

Nazwy podobne do Ścinawka Średnia • Kapitanowo • Mittelsteine:    Ścinawka Górna · Ścinawka Dolna · Mittelhof ·

oLokalizacja zamku na mapie Polskibronna wieża została wzniesiona w Ścinawce Średniej nie później niż w połowie XIV wieku prawdopodobnie przez Thammona von Zeschau (Czechau), wzmiankowanego jako asesor sądu lenników. Miała wymiary 12x16 metrów i trzy kondygnacje. Na parter prowadziło wejście obramione ostrołukowym portalem zachowanym do dziś z charakterystycznymi wyżłobieniami sugerującymi częste przetaczanie beczek (prawdopodobnie z piwem). Wieża stała na regularnym majdanie, a całość otoczona była fosą. W 1412 roku wieża była wzmiankowana w dokumentach jako murowany dwór.
Przed połową XVI wieku dwór rozbudowano w stylu renesansowym. Powstała wtedy między innymi klatka schodowa dobudowana do wieży. Kolejne przebudowy miały miejsce w 1590 (renesansowa), w 1660 (barokowa) oraz około 1730 roku. Po tych rozbudowach dwór składał się z pierwotnej wieży oraz dobudowanych do niej dwóch skrzydeł z niewielkimi przybudówkami ? zachodniego i północnego ? krytych dwuspadowym dachem.
W latach 1901 i 1935 dwór dwukrotnie odrestaurowano. Do chwili obecnej zachował się w niezmienionej od tego czasu formie.
Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Plan dworu według K.Guttmejera  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>] Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Plan drugiej kondygnacji według A.Kwaśniewskiego (1 - mur z XIV wieku, 2 - mur sprzed połowy XVI wieku)  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Zamek Kapitanowo od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek Kapitanowo w Ścinawce Średniej - fot. ZeroJeden, V 2006