Dwór Sarny w Ścinawce Górnej

(Ścinawka Górna • Sarny • Scharfeneck)

Ostatnia bytność na zamku zaowocowała zdjęciami z kaplicy św. Jana Nepomucena - WSPANIAŁE FRESKI! Zobaczcie http://fidel.waw.net.pl/nepomuk/dslask-klodzko-sarny.htm Muszę powiedzieć, że mieszkańcy zamku okazali się bardzo pomocni. Wygląda na to, że sprawują jakąś formę kontroli na kaplicą, udostępniają klucze i pilnują zwiedzających. Tym razem wrażenia nie były tak koszmarne jak poprzednio, kiedy to gnojówka płynęła środkiem reprezentacyjnego dziedzińca. Przy okazji: mnie wychodzi, że obiekt znajduje sie w Ścinawce ŚREDNIEJ, a nie Górnej. Czy ktoś mógłby rozstrzygnąć wątpliwość? TW

2006-08-10  05:21 • Piotr
Dwór Sarny jest utrzymany w dobrej kondycji dzięki determinacji i uporowi właścicielki. Zamek , który jest obiektem ze wszech miar interesującym stanowi ruinę wydaną na pastwę miejscowej hołoty gnieżdżącej się w nim . Pozostaje wyrazić dezaprobatę dla miejscowej wladzy za brak zainteresowania obiektami , tak remontowanym jak i tym bezpańskim.

2006-06-02  03:35 • Marcin
Budowla jest pięknym zabytkiem, lecz strasznie, strasznie zaniedbanym niedługo pozostaną z niej ruiny. Warto ją zwiedzić

2004-07-15  00:41 • luka
Nie należy mylić dworu Sarny z zamkiem stojącym na skarpie. Zamek ma trzy piętra i wspaniałą wieżę. Obok znajdują się dobrze zachowane zabudowania folwarku ze sklepionym przejazdem bramnym na dziedziniec i ciekawa owalna kaplica. Niestety folwark zamieszkują osoby, którym niespecjalnie zależy na zachowaniu tego miejsca w dobrym stanie. Piętrowy dwór Sarny znajdujacy się w parku i oddzielony pierwotnie od zamku mostem zwodzonym, jest budowlą barokową z ciekawym palfonem na I piętrze. Obecnie znajduje się tam prywatny pensjonat.