Zamek w Stołpiu

(Stołpie • Stolp)

Nazwy podobne do Stołpie • Stolp:    Stolz ·

sLokalizacja zamku na mapie Polskitołp oznacza wieżę mieszkalną. Istniejąca w tym miejscu była prawdopodobnie etapem w przekształcaniu grodu książąt włodzimierskich na zamek. Miało to miejsce w XIII wieku. Została zbudowana na planie czworoboku z cegły i kamienia. Zniszczona w 1945 r. po wojnie odnowiona.
Zamek w Stołpiu - Ruiny wieży na litografii Napoleona Ordy, 'Album Widoków', Seria 8, 1882 Zamek w Stołpiu - Wieża w Stołpiu w 1923 roku, Jan Karol Zubrzycki-Sas Zamek w Stołpiu - Wieża w Stołpiu na litografii Adama Lerue, Album lubelskie, 1857 Zamek w Stołpiu - Wieża w Stołpiu na widokówce z 1910 roku Zamek w Stołpiu - Wieża na zdjęciu Sieradzkiego, 1941 Zamek w Stołpiu - Wieża w Stołpiu na zdjęciu z lat 1935-39 Zamek w Stołpiu - Wieża w Stołpiu w 1900 roku Zamek w Stołpiu - Wieża w Stołpiu w 1916 roku Zamek w Stołpiu - Zamek w Stołpiu na zdjęciu z lat 1914-15 Zamek w Stołpiu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek w Stołpiu - Wnętrze wieży, fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Stołpiu - Wnętrze wieży, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Stołpiu - Widok od północnego-zachodu na szczyt wieży, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Stołpiu - Wejście do wieży, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Stołpiu - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Stołpiu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek w Stołpiu - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Stołpiu - Wieża na zdjęciu Sieradzkiego, 1941