Zamek w Pełczycach

(Pełczyce • Bernstein)

Nazwy podobne do Pełczyce • Bernstein:    Bernstadt ·

lLokalizacja zamku na mapie Polskiennicy książąt pomorskich zbudowali nad jeziorem Pełcz w pierwszej połowie XIV wieku zamek. Pierwotnie był to budynek mieszkalny i wieża otoczone murem, ale po zniszczeniach z czasów wojny północnej został rozebrany. Dziś pozostały już tylko resztki murów.
Zamek w Pełczycach - fot. ZeroJeden, VII 2015 Zamek w Pełczycach - fot. ZeroJeden, VII 2015 Zamek w Pełczycach - Plam sytuacyjny Pełczyc z zaznaczonym zamkiem i grodem według Zbigniewa Radackiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>] Zamek w Pełczycach - Zamek w 1 połowie XVII wieku, fragment sztychu Mathausa Meriana z dzieła Topographia Zamek w Pełczycach - Panorama Pełczyc z 1652 roku, miedzioryt Meriana  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>] Zamek w Pełczycach - Fragment panoramy Pełczyc na miedziorycie D.Petzolda z 1710 roku