Zamek w Gościszowie

(Gościszów • Giessmanndorf)

Nazwy podobne do Gościszów • Giessmanndorf:    Rościszów ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w Gościszowie wzmiankowany jest już w 1294 roku, wzniesiono go zapewne niewiele wcześniej. W końcu XIV wieku został przebudowany, jednak obecną formę otrzymał podczas kolejnej przebudowy - z 1603 roku. Zachowano wtedy część pierwotnych fragmentów, jednak cały zespół otrzymał styl późnorenesansowy.
Czworoboczny dziedziniec z trzech stron otaczają zabudowa mieszkalna i gospodarcza, z czwartej strony zamknięty jest murem. Zewnętrzny obwód, w odróżnieniu od dziedzińca, ma kształt owalny. Całość otacza fosa z wodą, przez którą przerzucony jest barokowy kamienny most prowadzący do bramy wjazdowej z bogato rzeźbionym portalem renesansowym. Ściany zamkowe zwieńczają trójkątne szczyty, całość była dekorowana sgraffitami.
W skład zespołu zamkowego wchodzą jeszcze zabudowania gospodarcze znajdujące się na północ od obwodu murów zamku głównego. Wzniesione zostały w XVII wieku, a przebudowane w XVIII.
Zamek został zniszczony w końcu drugiej wojny światowej, a w 1965 roku zabezpieczono go jako trwałą ruinę.
Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z 1903 roku Zamek w Gościszowie - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Gościszowie - Zabudowania przyzamkowe, fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Gościszowie - Zamek na widokówce z 1924 roku Zamek w Gościszowie - Portal wejściowy na zdjęciu z początku XX wieku Zamek w Gościszowie - , fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Gościszowie - Ślady wcześniejszego układu otworów okiennych, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Gościszowie - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Gościszowie - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Gościszowie - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z przełomu XIX i XX wieku Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z początków XX wieku Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z lat 1900-1930 Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z początku XX wieku Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z 1925 roku Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z 1932 roku Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z początków XX wieku Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Gościszowie - Zamek w Gościszowie na widokówce z końca XIX wieku Zamek w Gościszowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Gościszowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Gościszowie - Zabudowania gospodarcze przedzamcza, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Gościszowie - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Gościszowie - Plan zamku według Józefa Pilcha 'Zabytki architektury Dolnego Śląska'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=6&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(6);return false;'>źródło</a>] Zamek w Gościszowie - Litografia Theodora Blatterbauera z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera