blankGłogów - English versionGłogów - Česká verze

Zamek w Głogowie

(Głogów • Glogau • Hlohov)

Nazwy podobne do Głogów • Glogau • Hlohov:    Głogówek ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwotnie zamek głogowski, prawdopodobnie drewniany, znajdował się na Ostrowie Tumskim w miejscu późniejszej kolegiaty z XIII wieku. Zamek ten w XIII wieku był siedzibą kasztelana. W 1249 roku utworzono księstwo głogowskie i zamek przestał wystarczać na potrzeby księcia i jego dworu.
Przed 1270 rokiem pierwszy z książąt głogowskich Konrad I wzniósł nowy zamek na lewym brzegu Odry w obrębie fortyfikacji miejskich przy Bramie Odrzańskiej. Zamek znajdował się w narożniku murów miejskich, a od miasta oddzielała go fosa, nad którą przerzucono most zwodzony. Prawdopodobnie miał plan prostokąta z trzema skrzydłami oraz murem kurtynowym od południa. Przy tym murze wznosiła się w południowo-zachodnim narożniku wolnostojąca cylindryczna wieża ceglana. Podzamcze znajdowało się od strony miasta, a na południe
Zamek w Głogowie
Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768
od murów zamkowych założono stajnie i ogrody.
W XIV wieku zamek został prawdopodobnie rozbudowany. W ciągu wieków XIV i XV miał na zamku siedzibę namiestnik króla Czech i Węgier, książęta wznieśli sobie nową siedzibę w południowo-wschodniej części miasta. W 1480 roku warownię uszkodził pożar, przeprowadzając remont zamek rozbudowano. Na przełomie XV i XVI wieku zanim został królem Polski namiestnikiem był Zygmunt Jagiellończyk. W ciągu XVI wieku został przebudowany w stylu renesansowym.
Po zniszczeniach z okresu wojny trzydziestoletniej w latach 1652-1669 przy wykorzystaniu gotyckich i renesansowych murów powstał obecny barokowy pałac. Po rozbiorach dostał się w granice Prus i przeszedł na własność państwa. W drugiej połowie XVIII oraz w drugiej połowie XIX
Zamek w Głogowie
Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2002
wieku został przebudowany.
Podczas drugiej wojny światowej został zniszczony, a w latach 1971-1980 odbudowany.
Zamek w Głogowie - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Głogowie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Głogowie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Głogowie - Zamek na widokówce z 1907 roku Zamek w Głogowie - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Głogowie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Głogowie - Widok od południa, fot. JAPCOK, IV 2002 Zamek w Głogowie - Głogów w okresie międzywojennym Zamek w Głogowie - Zamek w Głogowie na zdjęciu z 1912 roku Zamek w Głogowie - Plan zamku według Bohdana Guerquina  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Głogowie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Głogowie - Drzeworyt według rysunku T.Blätterbauera, ok 1885  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=456&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(456);return false;'>źródło</a>] Zamek w Głogowie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Głogowie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Głogowie - Widok zamku na rycinie z 1635 roku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1033&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1033);return false;'>źródło</a>] Zamek w Głogowie - Fryderyk Bernard Wernher, I połowa XVIII wieku Zamek w Głogowie - Fryderyk Bernard Wernher, I połowa XVIII wieku Zamek w Głogowie - Fryderyk Bernard Wernher, I połowa XVIII wieku Zamek w Głogowie - Miasto i zamek na litografii Eduarda Pietzscha, Borussia 1837