blankŁomnica - English version

Wieża w Łomnicy Starej

(Łomnica • Alt Lomnitz • Mittelhof • Stara Łomnica)

Nazwy podobne do Łomnica • Alt Lomnitz • Mittelhof • Stara Łomnica:    Mittelwalde · Mittelsteine · Łomża · Alt Kemnitz ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski obrębie folwarku znajduje się wieża mieszkalna. Prawdopodobnie została wzniesiona w XV wieku z kamienia, z ostrołukowymi obramowaniami okien, pięciokondygnacjowa. Folwark powstał później.
Wieża w Łomnicy Starej - fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża w Łomnicy Starej - Wejście do wieży, fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża w Łomnicy Starej - fot. ZeroJeden, IV 2010 Wieża w Łomnicy Starej - fot. ZeroJeden, IV 2010 Wieża w Łomnicy Starej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Wieża w Łomnicy Starej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Wieża w Łomnicy Starej - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Wieża w Łomnicy Starej - Plan przyziemia według A.Kwaśniewskiego (1 - mur z XIV/XV wieku, 2 - mur sprzed połowy XVI wieku)  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Wieża w Łomnicy Starej - Przekrój i wschodnia elewacja według pomiaru IHASiT PWr  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>]