blankŁomnica - English version

Wieża w Łomnicy Starej

(Łomnica • Alt Lomnitz • Mittelhof • Stara Łomnica)

Ten zamek jest super i nadodatek wspaniałły do zwiedzania

This looks like a wonderful place to go

HELLO POLISH CITIZENS MY NAME IS MACIEK HECHT I IMIGRATTED TO ANOTHER COUNTRY WHEN I WAS 13 YEARS OLD IT WASNT MY IDEA BUT I TELL YOU I LOVE POLAND VERY MUCH ALWAYS WILL FOREVER UNTIL I DIE I SAY IM POLISH # 1 GOD BLESS YOU ALL MACIEK KOCHAM WAS WY JESTESCIE MOJA POLSKA 1

2004-08-26  20:42 • simon
a ja tam mieszkałem 10m od wieży .Jest super , polecam kiedys nawet probowalismy ją rozbierać

2004-04-03  00:06 • jana
Jednymi z licznych dziedziców na zamku byli: Marek Albrecht Kuster i jego żona Constanze.

2004-04-02  22:59 • Thoro
Niegdyś Łomnica była w posiadaniu rodziny von Thomagnini a później właścicielem został Krystian Menzel, który w roku 1800 postawił Dom Wdowy.

2004-04-02  21:39 • Rzeźbiarz
Przez długi czas dziedzicami Łomnicy był ród kusterów. W roku 1991 znów powrócił do tej rodziny. Kupił go ernst von Kuster.

2004-04-02  20:18 • Krzysiek
W Łomnicy są 2 pałace. Pierwszy wzniósł w 1720 r. Marcin Franz z Rewalu, a Krystian Menzel postawił w 1800 r. Dom Wdowy.

2004-04-02  19:10 • Ikar Szalony
Ponoć ukryto tutaj skarb. Ponoć na górze Radlicy, nazywanej do 1945 roku Jasn a Górą, poniewaz jak mówi legenda ukazywał się tam niegdyś niewielki ogienek.

2004-04-02  16:25 • Edyś
Byłam tam znowu jak wracałam z nart. Jest cudownie. Jak spadnie śnieg, albo wiosną jest prześlicznie.

2004-03-19  20:15 • Marek
W okoolicy są też inne wspaniałe zakątki jak np. Karpniki, Bukowiec, Mysłakowice, WEojanów - Bobrów.

2004-03-08  18:09 • Antek
Obok zameczku stoi tzw. Wdowi Dom - uroczy zakątek. Nocleg w pokoju z łazienką kosztuje 130 zł za dwójkę plus śniadanko.

2004-03-01  02:30 • Moritz
A w 1552 roku zmarł pan Derer von Zedlitz, zwany płodnym.Był właścicielem wsi. Znano go jako człowieka pełnego wigoru i fantazji. Zmarł w wieku 108 lat.

Pałac w Łomnicy powstał z inicjatywy Marcina Franza w roku 1720.

Legenda mówi, że w Łomnicy ma się znajdować skarb z Jasnej Góry.