Zamek Grodziec

(Grodziec • Gröditzberg)

Legenda o miłości po grób

Jak głosi legenda, rycerz, który swego czasu był właścicielem zamku w Grodźcu zakochał się z wzajemnością w młodej, pięknej zakonnicy. Wiedziony uczuciem uprowadził ją z zakonu. Mówi się, że za złamanie ślubów zakonnych oboje ponieśli śmierć. Z szacunku dla wielkiej miłości pochowano kochanków w jednym grobie, a symbolem ich uczucia "ponad wszystko" jest tablica wykuta w kamieniu. Przedstawia mężczyznę w zbroi i kobietę w długiej sukni trzymających się za ręce. Tablicę można obejrzeć w ratuszu w Lwówku, niedaleko Grodźca.
Legenda została zweryfikowana i wiadomo dziś kogo przedstawia kamienna tablica. Jest to książę Henryk Jaworski i jego żona Agnieszka. Przypuszczalnie legenda powstała na podstawie błędnego wnioskowania, że długa suknia księżnej, to habit zakonny. Ale dzięki temu mamy dziś romantyczną legendę.