Zamek Grodziec

(Grodziec • Gröditzberg)

Moim zdaniem to była jeszcze ziemia Trzebowian a nie bobrzan, pogranicze

Ten zamek ma szansę konkurować z Wawelem pod względem architektury, lokalizacji i atrakcji turystycznej. Miejsce warte odwiedzenia. Wiele ludzi niema pojęcia ile jest w Polsce, a szczególnie na śląsku podobnie fascynujących miejsc. Warte zaznaczenia jest to, że zamek w Grodzcu został wybrany z 2000 kandydujących zamków europejskich na miejsce, gdzie był kręcony show przez szwedzką, rosyjską i francuską ekipę.

2006-07-09  20:13 • mariola
http://www.grodziec.com/ Polecam!Można przenocować na zamkowej wieży...za nieduże pieniądze,w skromnych warunkach,przy świecach;-), łazienka cztery piętra niżej...Ale goście mogą swobodnie spacerować po całym zamku - oczywiście trzeba zasłużyć;-)Przemiły Pan Kasztelan!Niezapomniane wspomnienia!

2006-01-01  11:28 • olo63
dojechałem i nic nie zobaczyłem , bo jacyś ruscy kręcili tok szoł , w okresie turystycznym , to chyba przesada , niech sobie to robią zimą , no chyba historia polskich zamków jest mniej ważna niż tok szoł

2005-11-08  18:17 • qbi
Niewiem czy mozna gdzies poczuc taki klimat jak na tym zamku, poprostu atmosfera zmienia sie kolosalnie :)) warto doswiadczyc Pozdrawiam

2005-10-23  03:35 • Kinia
Zamek jes najciekawszy w rejonach bolesławca jest zabytkiem który zwiedza sie przyjemnie, moim zdaniem warto zwiedzic ten zamek! ;)

2005-08-03  01:05 • Czarny Krzysztof
Zamek jest śliczny i zachował się w znakomitym stanie. Na chwilę obecną Zamek Grodziec do 20 września br. dla ruchu turystycznego jest zamknięty, powód to realizacja programu reality drama. Więcej informacji www.grodziec.com, za utrudniania przepraszam i proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam

2005-04-08  01:54 • staszek
Piekne Polskie Piastowskie gniazdo.Odwiedzajcie przy kazdej okazji.

2005-04-01  22:16 • prof.Waldemar ZABORSKI wirtuoz gutar klasycznych 6 i 10-strunowej
Zamek jest piastowkim zabytkiem ze swą wyjątkową konstrukcją jest światkiem czasów obecności polaków na tych naszych prastarych ziemiach jest również dowodem potęgi naszych praojców którzy na płd-zachodnich rubieżach naszej ojczyzny wybudowali warownię strzegącą dostępu w głąb naszej ojczyzny!Zamek jest przykładem troski naszych przodków o dobro ojczyzny i bezpieczeństwo jej obywateli.prof.Waldemar ZABORSKI ur. w Złotoryi mieszkający w niedalekiej Piekfrzymce do 1973 r potem we Wrocławiu do 1978 r.potem w Krakowie do 2000 i dalej pielgrzymka i Wrocław do chwili obecnej.Mój kolega przewodnik PTTK po ziemi krakowskiej Paweł Kołton 4 lata temu oprowadził mnie po tym zamku zdradzając wszystkie jego funkcje obronne i praktyczne jak nikt dotąd uzmysłowił mi zamierzenia budowniczych tej warowni,choć pierwszy raz bawiliśmy się tu jako dzieci przyjeżdżając z wycieczka ze Szkoły Podstawowej w Pielgrzymce! www.zaborski.art.pl W.Z.

2004-12-20  04:14 • Damian
Gdyby miał ładniejsze wyposarzenie, wśród zamków europejskich, byłby może nawet naajpiękniejszy

2004-08-09  14:47 • Ktosinka
To cudowne magiczne miejsce, w którym można się zakochać od pierwszego spojrzenia, tajemnicze wąskie korytarze, jakies zagubione pokoiki i rewelacyjne sale rycerskie, balowe, czy tez jeszcze inaczej nazywane (co prawda właśnie w remoncie ale zapowiadają się rewelacyjnie :) ) a do tego mnóstwo zieleni i przepiekne widoki na okolicę... świetne miejsce dla zdesperowanych ludzi pragnących wziąć ślub w romantycznym nastroju..... A podziw dla zamku wzrasta wraz z ilościa przejechanych kilometrów na rowerze... przy zerowej kondycji fizycznej..... Jest cudownie... jesli ktoś ma wolny weekend... to powinien go spędzić własnie w tamtych stronach :)

2004-07-07  19:32 • Krzysiek
... zamek z nutką tajemniczości, piękna sceneria, lasy góry ... a ze szczytu zamku można podziwiać piękno Gór Sudeckich ... krajobrazy zapierające dech w piersi ... trasy rowerowe , ciekawe miejsca ... lasy ... gorąco zapraszam wszystkich zainteresowanych, a także na nowo powstającą stronę www.grodziec.com :) Pozdrawiam Serdecznie :)

2004-04-03  00:11 • Mirosław z Grodźca
Zamek jest piękny, a ponizej niego znajduje się pałac, który spłonął w 1997 roku. sam zamek nazywają romantyczną ruiną, ale On wcale nie jest ruiną.

2004-04-02  23:09 • Przyjaciel Wieśka
Najgorsza dla zamku była wojna trzydziestoletnia. Wtedy to w 1630 roku Albrecht von Wallenstein zdobył zamek dzięki zdradzie Mety-służącej z Grodźca, która pokazała łatwe wejście na zamek.

2004-04-02  21:48 • Turniej Walecznych Serc
W 1549 roku zorganizowano tutaj turniej, w którym wzięlo udział 102 rycerzy, 123 damy dworu, 99 giermków, aktorzy i pospólstwo.

2004-04-02  20:22 • Krzysztof z Grodźca
Często zmieniali się właściciele zamku. Od Bożywojów został kupiony w 1470 roku przez Fryderyka I, który rozpoczął jego rozbudowę.

2004-04-02  19:16 • Ritter
Piękna fosa otacza zamek w Grodźcu. Szkoda, że nie ma tam wody. Mozna byłoby ją pogłębić.

2004-04-02  16:30 • Adam
Od zawsze Zamek Grodziec będzie mi się kojarzył z Zamkiem Grodno w Zagórzu Śl. Chyba dlatego, że podobna nazwa i podobnie się wchodzi pod górkę.

2004-03-19  20:22 • Wiking
Największym zdrajcą na zamku, (po żonie byłego kasztelana oczywiście) była meta, ale nie opłaciło się jej to przedsięwzięcie.

2004-03-08  18:19 • Ponton
Zamek leży na terenie gminy Pielgrzymka. Najlepiej dojechać do niego od Złotoryji Pod górą jest drogowskaz. W pobliskim Wojcieszynie można zobaczyć Śląski Wilanów. Zdewastowany po wojnie.

2004-03-06  18:56 • CKL - B
Zamek legenda. Tworzyliśmy tutaj historię.

2004-03-01  02:48 • Komes
Grodziec był niegdyś jednym z grodów plemienia Bobrzan, a jako kasztelania znany jest już z przełomu X/XI wieku.

2004-02-24  00:25 • Arkadiusz S.
Grodziec był miejscem wystawnych uczt, wspaniałych turniejów i wesołego życia dworskiego.

2004-02-22  07:45 • Arek
Bo to prawda - nawet Wikingi ze Szwecji chcą go odwiedzać.

2004-02-19  00:55 • Polak ze Szwecji
Jestem ze Szwecji , słyszałem, że największa szwdzka telewizja zdecydowała się nagrać w tym zamku program "RIKE" czyli coś w rodzaju dwa światy albo ryzykanci . Tego typu programy sa najpopularniejsze w Szwecji , więc dzięki temu Polska i Grodziec otrzymają szeroko zakrojoną promocję. Gratuluje serdecznie, widziałem zamek na zdjęciach - jest bardzo ładny . Wygraliście konkurencję z zamkami we Francji, Czechach i Słowacji. Szwedzi uznali ten zamek za najładniejszy i posiadajacy najprawdziewszą średniowieczną atmosfę

Witaj najpiękniejszy Zameczku w Polsce!!!

2004-02-07  21:37 • Dowódca I Drużyny ZŚ - Oś Zachód Arkadiusz ze Ścinawy, wśród Wikingów znany jako Sven lub Eryk.
Na Zamku w Grodźcu zorganizowaliśmy kilka przednich turniejów rycerskich. Działo się wtedy, działo, a mianowicie od 1998 do 2001 to były Jego najlepsze lata. Turnieje te nosiły nazwę:"Śląskich turniejów rycerskich". Pozdrowienia dla Komesa Chorągwi Xięstwa legnicko - brzeskiego - Wiesława z Grodźca. P.S. Co jest Wiesiu??? Nikt tej stronki nie odwiedza??? Brak wpisów??? Zapraszam do odwiedzenia Ścinawy i oddania głosu na mój "Zamek" hehehe. Dotychczas jest On na 4 - tym miejscu w rankingu zamków w Polsce. Zdobyliśmy już yakie twierdze jak Bolków, ostatnio oblegaliśmy z pozytywnym skutkiem Zamek Książ, a i Gniew nie oparł się potędze wszystkich III Armii Zamku Ścinawskiego. Celem ostatecznym jest zdobycie krzyżackiego zamku Malborg!!! Jagielle się nie udało, ale nam się uda!!!