blankCzerna - Česká verze

Zamek w Czernej

Nazwy podobne do Czerna:    Czernina · Czernica · Czersk · Czerwińsk ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski 1558 roku Jan Lindner wzniósł w Czernej renesansową rezydencję o planie prostokąta z jedną niewielką wieżą od południa. Od początku zamek był trzykondygnacjowy. W 1725 roku zamek został przebudowany. Z XVI wieku pochodzą sklepienia we wnętrzach na parterze, szczyty dachowe oraz wejściowy portal zwieńczony herbami właścicieli.
W XIX wieku ponownie prowadzono prace budowlane przy zabudowaniach, powiększono rezydencję o gospodarcze zabudowania przy prostokątnym dziedzińcu. W tym okresie założono również park krajobrazowy w pobliżu zamku. Po drugiej wojnie światowej w latach pięćdziesiątych XX wieku zamek odrestaurowano.
Zamek w Czernej - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Czernej - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Czernej - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Czernej - Portal zachowany na parterze, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Czernej - Widok od południa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Czernej - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Czernej - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Czernej - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Czernej - Litografia Ferdinanda Pazelta z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera