blankCzerwińsk - Česká verze

Zamek w Czerwińsku

Galeria

Nazwy podobne do Czerwińsk:    Czerwińsk nad Wisłą · Czerna · Czersk · Czerwieńczyce ·

cLokalizacja zamku na mapie Polskizerwińsk dzielił się w średniowieczu na dwie części: biskupią i klasztorną. Biskupi w swojej, wschodniej, części posiadali dwór. Możliwe, że to właśnie o tej budowli pisał Bohdan Guerquin w "Zamkach w Polsce" jako o wzniesionym w XV wieku czworobocznym zamku z dwiema wieżami. Według tego opisu zamek został zburzony w XVIII wieku, a kamienie z fundamentów zostały wykorzystane przy rozbudowie klasztoru.
Wydaje się to jednak zbyt pochopną opinią. Ze względu na częste wizyty władz duchownych i świeckich nie brakuje dokumentów świadczących o historii Czerwińska. Nie ma jednak jasnych przekazów o istnieniu zamku w tak rozbudowanej formie. Władcy podczas pobytu zatrzymywali się w zabudowaniach klasztornych. Może więc Bohdan Guerquin zinterpretował jako zamek leżące po wschodniej stronie kościoła zabudowania mieszkalne umocnionego klasztoru przystosowane do celów rezydencyjnych.
Na miedziorycie z 1672 roku bezpośrednio przy obecnie istniejących zabudowaniach klasztornych widnieje budynek z dwoma wieżami, jednak trudno o jednoznaczną ocenę, jaki jest jego związek z klasztorem.
O dworze biskupim niestety nie ma żadnych informacji.