blankCieszyn - Česká verzeCieszyn - Deutsch

Zamek w Cieszynie

(Cieszyn • Teschen • Te?in)

Nazwy podobne do Cieszyn • Te?in • Teschen:    Cieszków ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny zamku na Górze Zamkowej nad Olzą. Pierwotny zamek zapewne drewniany, wzmiankowany w 1245 i 1246 r. w testamencie księcia Mieszka Opolskiego. Murowany, wzniesiony przypuszczalnie w I połowie XIV w. przez księcia Kazimierza I, rozbudowany za Przemysła I (1358-1409). Miał cztery wieże i otoczony był murami z basztami, których pozostałości zachowały się w pałacyku myśliwskim i sztucznych ruinach z XIX w. W XV w. istniał zamek dolny i górny, mieszczące w 1422-1424 r. dwa dwory książęce: w części południowej Bolka, w północnej - Przemysła.
Niszczony pożarami w latach 1484, 1520, 1528, 1552, 1570
Zamek w Cieszynie
i 1603. W czasie wojny trzydziestoletniej kilkakrotnie zajmowany przez wojska szwedzkie później austriackie. Prawie całkowicie zniszczony w II połowie XVII w. W 1839 r. ostatecznie rozebrane mury zamku i umocnienia obronne.
Zachowała się wieża, rotunda oraz resztki murów przyziemia, oraz resztki narożnej, okrągłej baszty w dolnych partiach sztucznych ruin. Wieża Piastowska usytuowana jest na szczycie wzgórza, w jego północno-zachodniej części. Gotycka, w partiach dolnych z I połowy XIV w., nadbudowana w XV w. Restaurowana w XIX i XX w. Wzniesiona z kamienia łamanego z użyciem ciosu na narożnikach i w obramieniach okiennych, w górnych partiach z cegły o układzie polskim; blankowanie uzupełnione nowszą cegłą. Na rzucie kwadratu, z szerszym cokołem u podstawy oraz uskokiem w połowie wysokości murów. Podpiwniczona, rozległe piwnice obejmują przyległy teren. Pięciokondygnacjowa. Okna kwadratowe, prostokątne i zamknięte ostrołukowo i półkoliście. W górnej partii ścian ganek wsparty na kroksztynach, z machikułami i blankowaniem. Na narożnikach tarcze herbowe gotyckie, z końca XIV w., kamienne, z orłami piastowskimi wydobytymi płytkim reliefem, silnie zniszczone.
Informacja dla niezorientowanych: dojeżdżając do przejścia granicznego w stronę Czech należy zaraz przed granicą skręcić w prawo na wzgórze.
Zamek w Cieszynie - Wieża Piastowska od zachodu, fot. ZeroJeden, XI 2003 Zamek w Cieszynie - Wejście do rotundy, fot. ZeroJeden, XI 2003 Zamek w Cieszynie - Rotunda i Wieża Piastowska, fot. ZeroJeden, XI 2003 Zamek w Cieszynie - Wieża Piastowska na widokówce z lat 30. XX wieku Zamek w Cieszynie - Brama XIX-wiecznego pałacu Habsburgów na Wzgórzu Zamkowym, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Cieszynie - Rotunda w zespole zamkowym, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Cieszynie - Wzgórze zamkowe z lotu ptaka znad Czeskiego Cieszyna, fot. ZeroJeden, X 2012 Zamek w Cieszynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IX 2019 Zamek w Cieszynie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2012 Zamek w Cieszynie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2012 Zamek w Cieszynie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2012 Zamek w Cieszynie - Odsłonięte przyziemie przejazdu bramnego ze śladami bruku, fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Cieszynie - Wieża Piastowska na zdjęciu A.Błahuta z około 1940 roku Zamek w Cieszynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IX 2019 Zamek w Cieszynie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IX 2019 Zamek w Cieszynie - Wieża Piastowska od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, XI 2003 Zamek w Cieszynie - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Cieszynie - Wzgórze zamkowe z Wieżą Piastowską i rotundą, fot. ZeroJeden, XI 2003 Zamek w Cieszynie - Odbudowane przyziemie narożnika północnego, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Cieszynie - Zabudowania na wzgórzu zamkowym oraz wieża piastowska w 1938 roku Zamek w Cieszynie - Wzgórze zamkowe w 1933 roku Zamek w Cieszynie - Wieża Piastowska od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, XI 2003 Zamek w Cieszynie - Przekrój wieży według G.Grundmanna  <!--[<a href='480' title='Zamek w Cieszynie - 480' alt='Zamek w Cieszynie - 480' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=15&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(15);return false;'>źródło</a>] Zamek w Cieszynie - Plan odkrytych i odrestaurowanych przyziemi zamkowych północnego narożnika Zamek w Cieszynie - Plan kaplicy zamkowej według ZAP  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1073&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1073);return false;'>źródło</a>] Zamek w Cieszynie - Przekrój kaplicy zamkowej według ZAP  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1073&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1073);return false;'>źródło</a>] Zamek w Cieszynie - Widok Cieszyna na sztychu Matthäusa Meriana z dzieła 'Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae' z 1650 roku Zamek w Cieszynie - Widok zamku cieszyńskiego na sztychu Matthäusa Meriana z dzieła 'Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae' z 1650 roku Zamek w Cieszynie - Cieszyn na sztychu z XVI wieku Zamek w Cieszynie - Widok zamku z 1830 roku według obrazu T.Philibrowna Zamek w Cieszynie - Zamek na rycinie z 1647 roku Zamek w Cieszynie - Drzeworyt, Tygodnik Illustrowany 1876 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Cieszynie - Drzeworyt, Tygodnik Illustrowany 1878 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Cieszynie - Drzeworyt według obrazu Alchimowicza, Tygodnik Illustrowany 1883 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Cieszynie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Cieszynie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Cieszynie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768