blankCieszyn - esk verzeCieszyn - Deutsch

Zamek w Cieszynie

(Cieszyn • Teschen • Te?in)

legenda o pochodzeniu nazwy ?Cieszyn?

A było to pewnego pięknego dnia roku pańskiego 810. Słonko przygrzewało, a na niebie nie było ani jedenej chmurki. W głębokiej studni chlupała woda. Zbliżył się do niej wędrowiec, sięgnął po stojące obok wiadro i zaczerpnął wodę, by ugasić pragnienie. Chłodna woda spływała w dół przełyku gdy wtem ... ktoś go klepnął w ramię. Zakrztusił się i odwrócił gwałtownie. Nie do wiary, to był jego rodzony brat! Uściskali się bracia serdecznie, napili się chłodnej wody i usiedli w cieniu. Zastanawiali się co się dzieje z ich trzecim bratem, o którym od dawna nie mieli żadnych wieści. Wtem dał się słyszeć tętent końskich kopyt. Po chwili zza drzew wyłoniła się postać jeźdźca, która zbliżała się do studni. Już po chwili bracia byli pewni. To ich trzeci brat. Od radości ze spotkania, czyli ?cieszenia się? trzech braci Bolka, Leszka i Cieszka, Cieszyn ma swoją nazwę.