blankZimnice Małe - Česká verze

Zamek w Zimnicach Małych

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w Zimnicach został wzniesiony na wysokiej skarpie nad dawnym korytem Odry prawdopodobnie w XV lub XVI wieku przez Prószkowskich. W XIX wieku założono tu folwark a zamek został przebudowany na spichlerz.
Zamek zbudowany był z cegły i kamienia na planie nieregularnym, obecnie istniejący tu główny budynek ma kształt litery L, przykryty jest dwuspadowym dachem. Wjazd prowadził od zachodu.
Zamek w Zimnicach Małych - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Zimnicach Małych - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Zimnicach Małych - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Zimnicach Małych - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Zimnicach Małych - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Zimnicach Małych - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Zimnicach Małych - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Zimnicach Małych - fot. ZeroJeden, VI 2006