Zamek w Szestnie

(Szestno • Seehesten • Seesten)

wLokalizacja zamku na mapie Polski połowie XIV wieku na miejscu wcześniejszego pruskiego grodziska Krzyżacy wznieśli gotycki zamek. W zakolu rzeczki łączącej pobliskie jeziora Juno i Salęt powstała siedziba prokuratora podległego komturowi bałgijskiemu. Według jednych źródeł budowa trwała od roku 1349 do 1367. W książce "Zamki Warmii i Mazur" Lucjan Czubiel opisuje natomiast, że istniejącą tu wcześniej drewnianą strażnicę spalili w 1371 roku Litwini, a murowany zamek powstał na jej zgliszczach w kocu XIV wieku. Wiadomo natomiast, że pierwotny zamek składał się z czterech skrzydeł otaczających kwadratowy dziedziniec, a całość otoczona była obronnymi murami. Po stronie zachodniej od zamku głównego istniało przedzamcze, od którego był oddzielony fosą. Po wzniesieniu warowni w jej pobliżu zaczęła rozwijać się osada zamieszkała przez pracujących na zamku rzemieślników i służbę.
Podczas wojny trzynastoletniej Szestno opanowały wojska sprzymierzonych państw, jednak w 1455 roku zamek powrócił w ręce Krzyżaków, w których pozostawał przez 11 lat. Później należał do Prus, a siedzibę w nim miał starosta.
W początkach XIX wieku popadł w ruinę. Z dokonanej w 1872 roku przez Giesego inwentaryzacji pozostałości zamku wynika, że były to mury przyziemia o wysokości 2 do 7 metrów, a pomieszczenia piwniczne wykorzystywano jako magazyny ziemniaków. Od tego czasu zniszczenie poszło jeszcze dalej i pozostały
Zamek w Szestnie
już tylko nikłe ślady zamku zarośnięte drzewami i krzakami.
Zamek w Szestnie - Plan zamku według M.Głoska  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Szestnie - fot. ZeroJeden, VI 2002 Zamek w Szestnie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2012 Zamek w Szestnie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IX 2021 Zamek w Szestnie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IX 2021 Zamek w Szestnie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, IX 2021 Zamek w Szestnie - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Szestnie - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Szestnie - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Szestnie - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szestnie - fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Szestnie - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Szestnie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Szestnie - fot. ZeroJeden, IV 2007