Zamek w Strzelinie

Nazwy podobne do Strzelin:    Strzegom · Strzygi ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski 1292 roku wzmiankowany jest w tej miejscowości zamek książęcy. Miejsce, w którym stał niegdyś zamek być może zostanie określone podczas prowadzonych badań nad romańską rotundą.
Zamek w Strzelinie - Kurt Bimler, Die Schlesischen Massiven Wehrbauten, 1940 Zamek w Strzelinie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Strzelinie - Widok Strzelina z 1725-75 roku, Georg Friedrich Schmidt Zamek w Strzelinie - Widok miasta na rysunku F.B.Wernera z połowy XVIII wieku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>] Zamek w Strzelinie - Zamek w Strzelinie na rysunku Friedricha Bernarda Wernera z lat 1750-75 Zamek w Strzelinie - fot. ZeroJeden, VI 2012 Zamek w Strzelinie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Strzelinie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Strzelinie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022 Zamek w Strzelinie - fot. ZeroJeden, VI 2012 Zamek w Strzelinie - fot. ZeroJeden, VI 2012 Zamek w Strzelinie - fot. ZeroJeden, VI 2012 Zamek w Strzelinie - Zamek w Strzelinie na zdjęciu z lat 1900-03 Zamek w Strzelinie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, III 2022