Zamek w Sochaczewie

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsze umocnienia na wyniosłej skarpie nad Bzurą powstały prawdopodobnie już w XI wieku, a w wiekach XII-XIII funkcjonowała tu kasztelania, przejęta przez Polskę jako lenno książąt mazowieckich. W 1138 roku przebywał w niej Bolesław Krzywousty. Prawdopodobnie jeszcze drewniany zamek został w 1355 roku przekazany przez Kazimierza Wielkiego Siemowitowi III Mazowieckiemu, po śmierci ostatniego z braci Siemowita. Następcy Siemowita po najeździe Ludwika Luksemburskiego zbudowali pierwszy murowany zamek w końcu XIV wieku na planie zbliżonym do trapezu.
Po przyłączeniu Sochaczewa do Polski w 1467 roku na zamku utworzono urząd starosty. Kolejni starostowie przekształcali swoją siedzibę. Dokument z 1599 roku mówi o murach zewnętrznych, w obrębie których istniała drewniana zabudowa, a do których
Zamek w Sochaczewie
Badania w rejonie bramy wjazdowej, fot. ZeroJeden, VII 2007
dostępu broniły od południa i wschodu wał ziemny i fosa. Możliwe, że już wtedy albo podczas najbliższych lat zamek posiadał też dwie wieże murowane - od wschodu i północy.
W wyniku osunięcia się części skarpy i zniszczenia zabudowań zamkowych kolejny starosta S.Radziejowski w 1630 roku wzniósł tu późnorenesansową regularną rezydencję, prawdopodobnie o trzech skrzydłach. Niedługo potem, podczas wojen ze Szwedami została ona jednak zniszczona. Po częściowej odbudowie służyła długo bez większych zmian. W 1790 roku w miejscu tej rezydencji K.Walewski wzniósł nowy pałac, a mury starego rozebrał. W 1815 roku istniały jeszcze resztki średniowiecznej lub XVII-wiecznej ośmiobocznej wieży, albo obu wież.
Z uwagi na liczne przebudowy nie ma już możliwości pełnego odtworzenia planu pierwszych murowanych założeń.
Zamek w Sochaczewie - Plan pozostałości zamku Zamek w Sochaczewie - Zamek w połowie XIX wieku, akwarela, gwasz. K.Stronczyński, Atlas I Zamek w Sochaczewie - Drzeworyt K.Piasta według rysunku F.Brzozowskiego, Tygodnik Powszechny 1882 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Sochaczewie - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Sochaczewie - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Sochaczewie - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Sochaczewie - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - Rejon bramy wjazdowej od wschodu, fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - Badania w rejonie bramy wjazdowej, fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - Widok z miejsca, gdzie stała wieża bramna, fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Sochaczewie - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VII 2012 Zamek w Sochaczewie - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VII 2012 Zamek w Sochaczewie - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VII 2012 Zamek w Sochaczewie - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, VII 2012 Zamek w Sochaczewie - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, VII 2012 Zamek w Sochaczewie - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, VII 2012 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Sochaczewie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VII 2012 Zamek w Sochaczewie - fot. Kazimierz Broniewski, 1909 Zamek w Sochaczewie - fot. Kazimierz Broniewski, 1909 Zamek w Sochaczewie - fot. Kazimierz Broniewski, 1909 Zamek w Sochaczewie - fot. Kazimierz Broniewski, 1909 Zamek w Sochaczewie - Ruiny zamku w Sochaczewie na zdjęciu z 1936 roku Zamek w Sochaczewie - Ruiny zamku w okresie międzywojennym Zamek w Sochaczewie - Ruiny w Sochaczewie w okresie międzywojennym Zamek w Sochaczewie - Zamek w Sochaczewie na pocztówce z lat 1906-18 Zamek w Sochaczewie - Ruiny zamku w Sochaczewie na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, XI 2011 Zamek w Sochaczewie - Ruiny zamku w Sochaczewie w 1934 roku na zdjęciu Narcyza Witczaka-Witaczyńskiego Zamek w Sochaczewie - Ruiny zamku w Sochaczewie w 1934 roku na zdjęciu Narcyza Witczaka-Witaczyńskiego Zamek w Sochaczewie - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Sochaczewie - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Sochaczewie - fot. ZeroJeden, IV 2005