Zamek w Rydzynie

iLokalizacja zamku na mapie Polskistnieje tu w pałacu ośrodek szkoleniowy. Pałac ten powstał na fundamentach gotyckiego zamku zbudowanego w XV wieku przez Jana z Czerniny na planie kwadratu z wewnętrznym dziedzińcem. Pierwotnie otoczony był murem i fosą, zniszczony został prawdopodobnie w XVI-XVII wieku. Nowy zamek na jego miejscu wzniósł Rafał Leszczyński w końcu XVII wieku, ale został ponownie zniszczony w czasie Wielkiej Wojny Północnej w 1707 roku. Przy podnoszeniu go ze zniszczeń wojennych został przebudowany i rozbudowany w latach 1743-1745 przez księcia Józefa Sułkowskiego na barokowy pałac. Został on zaprojektowany przez architekta Pompeo Ferrari na planie czworoboku. Następnie został w latach 1766-1790 przebudowany w stylu klasycystycznym. Odnowiony w 1923 r. następnie spalony w 1945 r. Po wojnie został odbudowany.
Zamek w Rydzynie
Widok od południa, fot. ZeroJeden, XII 2007
Zachowały się pałacowe oficyny, brama i park z XVIII w. oraz zamkowa fosa.
Zamek w Rydzynie - Projekt miasta i założenia pałacowego sporządzony w 1784 roku przez I.Graffa według L.Preibisza, zaczerpnięte z: 'Zabytki architektury i urbanistyki w Polsce' Warszawa 1986 Zamek w Rydzynie - Plan zamku według Ewy Kręglewskiej-Foksowicz 'Barokowe rezydencje w Wielkopolsce' Zamek w Rydzynie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - Elewacja frontowa, fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Rydzynie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Rydzynie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Rydzynie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Rydzynie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na pocztówce z lat 1905-1910 Zamek w Rydzynie - Widok od południa, fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na zdjęciu z 1910 roku Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na pocztówce z około 1917 roku Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na zdjęciu z około 1930 roku Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na zdjęciu z około 1930 roku Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na pocztówce z 1903 roku Zamek w Rydzynie - fot. JAPCOK, VIII 2002 Zamek w Rydzynie - fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - Zamek na widokówce z 1932 roku Zamek w Rydzynie - Zamek na pocztówce z 1920 roku Zamek w Rydzynie - fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - Detale parkowe, fot. ZeroJeden, XII 2007 Zamek w Rydzynie - Zamek na litografii Napoleona Ordy, 'Album Widoków', Seria 5, 1880 Zamek w Rydzynie - Drzeworyt, Przyjaciel Ludu 1834 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Rydzynie - Litografia Theodora Hennickego z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na litografii Edwarda Raczyńskiego, Wspomnienia Wielkopolski to jest województw poznańskiego, kaliskiego i gnieźnieńskiego, 1843 Zamek w Rydzynie - Zamek w Rydzynie na litografii H.Finckego z 1835 roku