Zamek w Prochowicach

(Prochowice • Parchwitz)

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek nad Kaczawą, na podmokłych łąkach, pierwotnie otoczony wodą. Zbudowany w stylu gotyckim przez piastowskich książąt legnickich na początku XIV w. na planie czworoboku z kwadratową wieżą. Był rezydencją książąt legnickich. Rozbudowany w stylu renesansowym w XVI w. ufortyfikowany w XVII w. Następnie przeszedł w ręce prywatne.
Uszkodzony w 1945 r., zabezpieczony w 1961 r. Zachował się główny korpus zamku z XVI-XVII w. z wieżą oraz wały z bastejami.
Zamek w Prochowicach - Północne skrzydło zamkowe od strony wieży, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - Umocnienia podzamcza, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Prochowicach - Detale w parku, fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Prochowicach - Widok na bramę wjazdową od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - Widok od południa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - Wieża zamkowa od północy, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - Przejazd bramny od strony dziedzińca, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - Wieża od strony północno-wschodniej, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - Dziedziniec zamkowy, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Prochowicach - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Prochowicach - fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Prochowicach - Południowe zabudowania zamkowe, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Prochowicach - Skrzydło południowe, fot. ZeroJeden, VII 2007 Zamek w Prochowicach - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Prochowicach - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Prochowicach - Widok z lotu ptaka od północy, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Prochowicach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Zamek w Prochowicach - Kurt Bimler, Die Schlesischen Massiven Wehrbauten, 1943  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1079&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1079);return false;'>źródło</a>] Zamek w Prochowicach - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Prochowicach - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Prochowicach - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Prochowicach - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Prochowicach - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - Zamek w Prochowicach na pocztówce z 1940 roku Zamek w Prochowicach - Zamek w Prochowicach na pocztówce z 1930 roku Zamek w Prochowicach - Zamek w Prochowicach w początkach XX wieku Zamek w Prochowicach - Widok od południa, fot. JAPCOK, IX 2003 Zamek w Prochowicach - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek w Prochowicach - Południowe skrzydło od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - Widok od południa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Prochowicach - Plan zamku współczesnego według 'Leksykonu zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Prochowicach - Plan zamku według Kurta Bimlera, zaczerpnięte z 'Zamki śląskie'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=15&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(15);return false;'>źródło</a>] Zamek w Prochowicach - Kurt Bimler, Die Schlesischen Massiven Wehrbauten, 1943  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1079&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1079);return false;'>źródło</a>] Zamek w Prochowicach - Miedzioryt F.B.Endlera, 1804  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=456&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(456);return false;'>źródło</a>] Zamek w Prochowicach - Rekonstrukcja zamku z początku XIV wieku według Jana Salma, 'Leksykon zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Prochowicach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Prochowicach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Prochowicach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Prochowicach - Prochowice na rycinie z przełomu XIX i XX wieku Zamek w Prochowicach - Prochowice na rycinie z przełomu XIX i XX wieku Zamek w Prochowicach - Litografia Theodora Blätterbauera z dzieła 'Schlessien' Franza Schrollera z 1885 roku Zamek w Prochowicach - Zamek w Prochowicach na litografii z 1827 roku, Friedrich Gottlob Endler