Zamek w Poznaniu

pLokalizacja zamku na mapie Polskioznań lokowany był w 1253 roku, wtedy jeszcze siedziba książąt mieściła się na Ostrowie Tumskim, na zachód od miasta. W latach 1274-1288 Przemysł II wzniósł nowy zamek przylegający do murów miejskich w zachodniej części miasta. Początkowo na zamek składały się mury obwodowe o nieregularnym siedmiobocznym planie oraz czworoboczna wieża dostawiona do zewnętrznego lica murów w ich zachodnim narożniku. Pozostała zabudowa na dziedzińcu była drewniana. Po śmierci w 1296 roku Przemysława II, w czasach panowania Wacława II, do północno-wschodniego odcinka muru dobudowano prostokątną wieżę o funkcjach mieszkalno-obronnych, której krótszy bok stanowił mur obwodowy. Wieża ta na każdej kondygnacji miała po trzy pomieszczenia.
W czasach Kazimierza Wielkiego przy najdłuższym, północno-zachodnim odcinku murów wzniesiono duży budynek mieszkalny o wymiarach około 18x58 metrów. W 1341 roku król zawarł tu związek małżeński
Zamek w Poznaniu
Zamek w Poznaniu na zdjęciu z 1884 roku
z Adelajdą, później również chętnie wykorzystywali zamek kolejni władcy Polski na ważne uroczystości, można z tego wnioskować, że wyróżniał się bogatym wystrojem.
Wieki XIV i XV były dla zamku okresem świetności, później nastały gorsze czasy. W 1536 roku podczas pożaru miasta również zabudowania zamkowe spłonęły, do 1565 roku został jednak przez Andrzeja Górkę odbudowany. W 1574 roku na zamku gościł w drodze na koronację do Krakowa Henryk Walezy.
W okresie potopu szwedzkiego warownia została uszkodzona, później w 1704 roku ponownie podczas wojny ze Szwedami została obsadzona przez wojska najeźdźcy i zniszczona walkami z wojskami moskiewskimi i saskimi. Całkowicie utracił swe znaczenie po kolejnych zniszczeniach z okresu wojny północnej i August II przebywając w Poznaniu musiał w pałacu biskupim.
Odbudowę przeprowadził w 1783 roku Krzysztof Raczyński, jednak już bez cech obronnych, a w budynku znalazła się siedziba sądu. W 1883 roku sąd przeniósł się do nowej siedziby, a zamek zmieniono na archiwum. W okresie drugiej wojny światowej zabudowania znów zostały zniszczone. Po
Zamek w Poznaniu
Zamek w Poznaniu na zdjęciu z lat 30. XX wieku
odbudowie w zamku do dziś mieści się Muzeum Sztuk Użytkowych.
Zamek w Poznaniu - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Poznaniu - Zamek w Poznaniu na pocztówce z 1888 roku Zamek w Poznaniu - Zamek poznański na zdjęciu z 1934 roku Zamek w Poznaniu - Zabudowania zamkowe w okresie drugiej wojny światowej Zamek w Poznaniu - Zabudowania zamkowe w okresie drugiej wojny światowej Zamek w Poznaniu - Widok na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, XII 2021 Zamek w Poznaniu - Widok na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, XII 2021 Zamek w Poznaniu - Widok na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, XII 2021 Zamek w Poznaniu - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Poznaniu - Południowy odcinek muru obwodowego, fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Poznaniu - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Poznaniu - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Poznaniu - Zamek w Poznaniu na zdjęciu z lat 30. XX wieku Zamek w Poznaniu - Zamek na pocztówce z 1914 roku Zamek w Poznaniu - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Poznaniu - Zamek w Poznaniu na zdjęciu z 1884 roku Zamek w Poznaniu - Plan zamku w średniowieczu według Eugeniusza Linette 'Zamek w Poznaniu' Zamek w Poznaniu - Miasto i zamek na sztychu Erika Dahlbergha z dzieła Samuela Pufendorfa 'De rebus a Carolo Gustavo gestis', 1656 Zamek w Poznaniu - Plac Sapieżyński i zamek Przemysława, litografia według rysunku J.von Minutoli, 1833. Muzeum Narodowe w Poznaniu Zamek w Poznaniu - Drzeworyt, Tygodnik Illustrowany 1860 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Poznaniu - Poznań w XVII wieku z zamkiem po prawej stronie Zamek w Poznaniu - Zamek w Poznaniu na litografii Roberta Geisslera z 1871 roku