Zamek w Młynarach

(Młynary • Mühlhausen)

nLokalizacja zamku na mapie Polskiie jest znana lokalizacja zamku, który istniał w Młynarach. Nie zachował się żaden ślad po nim, jedynie plan miasta z 1627 roku może sugerować jego umiejscowienie w północno-wschodniej części miasta. Jeśli ta teza miałaby się sprawdzić, można by wiązać występ w murach miejskich z istnieniem zamku. Został on wzniesiony na siedzibę Weldmeistra (leśnego), a od roku 1466 urzędował tu wójt krzyżacki podległy komturowi elbląskiemu. Od początku XIV wieku rozwijał się tu także folwark zamkowy.
Zamek w Młynarach - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Młynarach - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013 Zamek w Młynarach - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2013