blankKobiernice - Česká verzeKobiernice - Deutsch

Zamek Wołek w Kobiernicach

(Kobiernice • Wołek)

Nazwy podobne do Kobiernice • Wołek:    Wołów · Wołczyn ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiuiny książęcego zamku "Wołek" na wzgórzu z zachowanymi śladami murów przyziemia, baszty oraz fosy.
Zbudowali go książęta oświęcimscy w połowie XIV wieku na planie czworoboku. W XV wieku był w posiadaniu m.in. Bożywoja i Włodka Dunin Skrzyńskich - rycerzy-rozbójników. Wojska króla Kazimierza Jagiellończyka zniszczyły go w drugiej połowie XV wieku.
W 1880 roku S.Tomkiewicz i H.Lindquist prowadzili tu badania wykopaliskowe, podczas których ustalili, że zabudowa składała się z dwóch budynków
przy wschodniej części muru obronnego. Znaleźli wówczas także wiele przedmiotów gospodarstwa domowego oraz żelazne groty.
Jadąc od Bielska w stronę Andrychowa zamek znajduje się na wzgórzu po prawej stronie drogi przed odbiciem w prawo na Żywiec.
Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, VII 2011 Zamek Wołek w Kobiernicach - Widok na górę zamkową z góry Żar, fot. ZeroJeden, VII 2006 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, VII 2011 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, VII 2011 Zamek Wołek w Kobiernicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek Wołek w Kobiernicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek Wołek w Kobiernicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, VII 2011 Zamek Wołek w Kobiernicach - Zwaliska murów na dnie fosy, fot. ZeroJeden, VI 2002 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek Wołek w Kobiernicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek Wołek w Kobiernicach - Plan zamku średniowiecznego według Jacka Reyniaka 'sredniowieczny zamek Wołek. Wstępne wyniki badań' Zamek Wołek w Kobiernicach - Rekonstrukcja zamku w XIV/XV wieku według Jana Salma, 'Leksykon zamków w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>]