Pałac w Kielcach

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsza wzmianka o obronnej osadzie datuje się na koniec XI w. Legenda mówi, że w Górach Świętokrzyskich polował książę Mieszko, syn Bolesława Śmiałego, który znużony znalazł w tym miejscu strumień ze smaczną wodą. Skosztowawszy jej poczuł się znów pełen sił. Obok rzeki znaleziono też wielkie kły, stąd nazwa osady i przecinającej je rzeki - Silnicy. Pierwszy udokumentowany zapis nazwy miejscowości znalazł się w Kronice Wincentego Kadłubka z roku 1213. Miasto, wielokrotnie niszczone przez najazdy tatarskie i oddziały książąt mazowieckich, w XII w. uzyskało zezwolenie na budowę umocnień.
W latach 1637-1641 na zamkowym wzgórzu wzniósł wspaniałą budowlę słynny dyplomata, doradca Zygmunta III i Władysława IV, biskup Jakub Zadzik. Jest ona połączeniem wielkopańskiej rezydencji z elementami obronnymi. Zamek
Pałac w Kielcach
był otoczony murem ze strzelnicami, który flankowała Baszta Prochowa. Wieże frontowe zamku pełniły funkcje arsenału i więzienia.
Zamek składa się z korpusu głównego oraz dwóch skrzydeł dobudowanych w XVIII w. Obecnie jest jednym z najcenniejszych zabytków architektury w Polsce. Jego komnaty od trzystu lat zachowały się niemal w niezmienionym stanie. Na głównej osi zamku jest Sala Rycerska z pierwotnym, modrzewiowym stropem. Podobny strop z 1641 r. posiada też Izba Wielka Stołowa, która dziś służy jako sala koncertowa muzyki dawnej. Nastrój podkreślają oryginalne meble z XVI, XVII i XVIII w. oraz obrazy pędzla najznakomitszych artystów, m.in. Dolabelli z 1641 r., J. Malczewskiego, A. Grottgera i S. Wyspiańskiego. Jest też Skarbiec, w którym można obejrzeć cenne eksponaty złotnicze.
Jeden z portretów, dzieło osiemnastowiecznej szkoły włoskiej, przedstawia damę, której postać wywiera niezwykłe wrażenie. W szatach z czarnej koronki wygląda jakby zatrzymała się na moment, ale za chwilę znajdzie się wśród nas. Podobno starzy pracownicy muzeum widywali niekiedy o zmierzchu czarną damę przesuwającą się bezszelestnie w zamkowych komnatach. Znikała zawsze w ramach swego portretu.
Pałac w Kielcach - fot. ZeroJeden, VII 2001 Pałac w Kielcach - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Pałac w Kielcach - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Pałac w Kielcach - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Pałac w Kielcach - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Pałac w Kielcach - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Pałac w Kielcach - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Pałac w Kielcach - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Pałac w Kielcach - Widok frontu od południa, fot. ZeroJeden, I 2005 Pałac w Kielcach - Pałac kielecki w 1885 roku Pałac w Kielcach - Pałac w Kielcach na zdjęciu Stefana Platera-Zyberka z 1932 roku Pałac w Kielcach - Umocnienia zamkowe od wschodu, fot. ZeroJeden, VII 2001 Pałac w Kielcach - Zamek kielecki od frontu, fot. ZeroJeden, VII 2001 Pałac w Kielcach - Pałac biskupów, fot. ZeroJeden, VII 2001 Pałac w Kielcach - Północny fragment murów i bastion, fot. ZeroJeden, VII 2001 Pałac w Kielcach - Plan parteru pałacu  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=232&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(232);return false;'>źródło</a>] Pałac w Kielcach - Plan pierwszego piętra pałacu  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=232&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(232);return false;'>źródło</a>] Pałac w Kielcach - Zamek na litografii Napoleona Ordy, 'Album Widoków', Seria 7, 1881 Pałac w Kielcach - Drzeworyt według rysunku nieustalonego autorstwa, Tygodnik Illustrowany 1867 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Pałac w Kielcach - Drzeworyt, Tygodnik Illustrowany 1860 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Pałac w Kielcach - Rysunek Jana Olszewskiego z końca XIX wieku Pałac w Kielcach - Drzeworyt, Tygodnik Illustrowany 1867 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Pałac w Kielcach - Pałac w Kielcach, akwarela Teodora Chrząńskiego, 'Kazimierza Stronczyńskiego opisy i widoki zabytków w Królestwie Polskim (1844-1855)'