blankDziewin - Česká verze

Dwór w Dziewinie

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w Dziewinie wznieśli książęta legniccy w pierwszej połowie XIII wieku. Od końca XIII wieku przeszedł w ręce prywatne, kupił go Otton von Zedlitz. Kilkukrotnie zmieniał właścicieli, a w 1508 roku kupiła go rodzina von Kanitz. W latach 1558-1566 rodzina von Kanitz przebudowała zamek na renesansowy dwór. Podczas przebudowy, której dokonał w 1700 roku nowy właściciel H. F. Mütschelnitz, do istniejącego budynku zostało dobudowane skrzydło wschodnie a całości został nadany styl barokowy. Od 1721 roku do końca drugiej wojny światowej była tu siedziba rodu von Schweinitz. W latach 1860-1889 przebudowali oni rezydencję. Zlikwidowano wówczas między innymi latrynowe wykusze. Podczas działań wojennych w 1945 roku dwór został zniszczony i nie podniósł się już z ruin.
Dwór w Dziewinie - Widok od północy, fot. ZeroJeden, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - Widok od północy, fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - Widok dworu z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, IV 2013 Dwór w Dziewinie - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, IV 2013 Dwór w Dziewinie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Dwór w Dziewinie - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Dwór w Dziewinie - fot. ZeroJeden, V 2004 Dwór w Dziewinie - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2013 Dwór w Dziewinie - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Dwór w Dziewinie - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Dziewinie - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Dziewinie - Widok z lotu ptaka od północy, fot. ZeroJeden, X 2013 Dwór w Dziewinie - fot. ZeroJeden, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. ZeroJeden, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. ZeroJeden, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. ZeroJeden, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - fot. JAPCOK, V 2004 Dwór w Dziewinie - Litografia Ferdinanda Pazelta z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera