blankDzięgielów - Nasklepy - Česká verze

Zamek w Dzięgielowie

Nazwy podobne do Dzięgielów - Nasklepy:    Dzięgielów ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiycerski zamek znajdował się na wzgórzu Nasklepy, na wschód od istniejącego zamku z XVII wieku. Został wzniesiony prawdopodobnie w XIV wieku. W końcu XV wieku włości dzięgielowskie kupił dworzanin Jan Czelo i w rękach jego rodziny miejscowość pozostawała do XVII wieku. Potem dostała się w ręce Goczałkowskich, którzy wznieśli nową siedzibę, a stary zamek na wzgórzu został opuszczony. Obecnie pozostałości fundamentów przykryte są ziemią. Podczas badań, prowadzonych tu na niewielką skalę, odkryto resztki wieży o planie koła oraz fragmenty murów.
Zamek w Dzięgielowie - fot. ZeroJeden, VII 2003 Zamek w Dzięgielowie - fot. ZeroJeden, VII 2003 Zamek w Dzięgielowie - Pośród luźnych kamieni można dostrzec ślady zaprawy, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Dzięgielowie - Widok z lotu ptaka od południa, fot. ZeroJeden, X 2012