Zamek we Wrocławiu (Arsenał)

Nazwy podobne do Wrocław-Arsenał:    Wrocław-Z.Cesarski ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiodczas badań archeologicznych prowadzonych w latach sześćdziesiątych XX wieku przez Jerzego Romanowa w okolicy wrocławskiego arsenału natrafiono na ceglane mury pochodzące prawdopodobnie z drugiej połowy XIII wieku. Wrocław został otoczony pierwszym pierścieniem murów w latach 1260-1270, prawdopodobnie kolejny książę śląski Henryk IV rozpoczął budowę pierwszego lewobrzeżnego zamku poza murami miejskimi w końcu lat osiemdziesiątych XIII wieku. Budowa nie została ukończona prawdopodobnie z powodu zbyt dużych obciążeń skarbu książęcego, z którego środki szły już wcześniej na modernizację zamku na Ostrowie Tumskim.
Zamek miał być rozległą i silną warownią chroniącą Wrocław od zachodu w obliczu planowanego zjednoczenia Polski i objęcia przez Henryka IV tronu w Krakowie. Rozplanowany został w formie nieregularnego czworoboku, wjazd prawdopodobnie prowadzić miał przez wieżę w
Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2003
narożniku południowo-zachodnim, pozostałe narożniki też miały posiadać wieże. Od północy i wschodu istniało obszerne międzymurze.
Możliwe, że większa część zamku lewobrzeżnego nie wzniosła się powyżej fundamentów, jednak zabudowania, które udało się wznieść posłużyły prawdopodobnie w XIV wieku na siedzibę wójtów, a podczas wznoszenia drugiego obwodu murów obronnych zostały włączone w ich ciąg. Kiedy w 1459 roku rozpoczęto budowę spichlerza zacierały się ślady po zamku. Spichlerz później przekształcono w arsenał, a w 1542 roku zbudowano we wschodniej części terenu zamkowego szpital. Całkowicie ukryte zostały resztki zamku, który uległ zapomnieniu. Dopiero badania Romanowa, długo przyjmowane z niedowierzaniem, odkryły po pięciu wiekach historię tego miejsca.
Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Plan zamku według Jerzego Romanowa i Romana Piwko 'Średniowieczna zabudowa wschodniej części ul. Cieszyńskiej we Wrocławiu' Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Plan arsenału z zaznaczonym na czarno murem z XIII wieku według Jerzego Romanowa i Romana Piwki  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>] Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Widok z lotu ptaka na Wrocław ze sztychu Matthäusa Meriana z dzieła 'Topographia Bohemiae, Moraviae et Silesiae' z 1650 roku Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Fragment planu widokowego Wrocławia z około połowy XVII wieku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=414&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(414);return false;'>źródło</a>] Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Dziedziniec i wieża w północnym narożniku, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - Zachodni narożnik dziedzińca, fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek we Wrocławiu (Arsenał) - fot. ZeroJeden, IX 2003