Zamek cesarski we Wrocławiu

Nazwy podobne do Wrocław-Z.Cesarski:    Wrocław-Arsenał ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski związku z planowaną lokacją miasta na lewym brzegu Odry w połowie XIII wieku na specjalnie przystosowanych do tego celu terenach ufundowano trzy klasztory. Jeszcze w drugiej połowie XIII wieku wzniesiono dworską siedzibę dla księcia. Po 1300 roku została ona częściowo ufortyfikowana. Mimo, że następcy Henryka IV rezydowali stale w tym dworze to nie miał on statusu oficjalnej siedziby książąt. Po przejęciu księstwa wrocławskiego przez Czechy wizytujący we Wrocławiu król Jan Luksemburski także nie zdecydował się na rozbudowę rezydencji i skorzystał z klasztoru Franciszkanów jako kwatery. Dopiero około połowy XIV wieku, za panowania jego następcy Karola IV, wzniesiono mur oddzielający dwór od miasta. W tym czasie powstały także trzy wieże
oraz budynki mieszkalne, cały zespół zamkowy uzyskał kształt pięcioskrzydłowego założenia z trzema dziedzińcami o nieregularnych kształtach. Przebudowie uległa istniejąca brama, którą nazwano Cesarską.
Wielokrotne przebudowy w latach 1469, 1554, 1563, 1572-1575 oraz 1611 nie zmieniły już ogólnego rozplanowania zamku. Ze zmian można wymienić wzniesione w połowie XVI wieku renesansowe krużganki, które otoczyły częściowo dziedziniec północno-wschodni oraz zachodni.
Począwszy od połowy XVI wieku wysocy dostojnicy coraz rzadziej odwiedzali Wrocław. W 1659 roku zamek został przekazany przez cesarza Leopolda I jezuitom, którzy utworzyli tu kolegium. Po uzyskaniu w 1670 roku tytułu własności jezuici rozpoczęli rozbiórkę istniejących budynków i na ich miejscu postawili nowe gmachy. W latach 1688-1689 na miejscu skrzydeł południowego i części wschodniego wzniesiono kościół, w 1728-1729 roku skrzydło zachodnie, środkowe oraz masztalnia ustąpiły miejsca nowemu gmachowi akademii. Skrzydło północne rozebrane zostało najpóźniej bo w 1851 roku.
Jedyną wolnostojącą pozostałością zamku jest obecna zakrystia kościoła. Oprócz niej w wielu częściach zespołu akademii wykorzystano istniejące mury dawnego zamku, między innymi w łączniku między kościołem a gmachem głównym. Relikty Bramy Książęcej (później Cesarskiej) zachowały się nad przeprutym pod gmachem głównym przejazdem.
Zamek cesarski we Wrocławiu - Plan zabudowań na terenie zamku lewobrzeżnego w 1906-1908 roku Zamek cesarski we Wrocławiu - Rekonstrukcja planu zamku lewobrzeżnego we Wrocławiu według Kurta Bimlera  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=290&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(290);return false;'>źródło</a>] Zamek cesarski we Wrocławiu - Zamek we Wrocławiu na przełomie XVI i XVII wieku, fragment miedziorytu z dzieła Georga Brauna i Fransa Hogenberga 'Civitates orbis terrarum' Zamek cesarski we Wrocławiu - Widok zamku lewobrzeżnego we Wrocławiu według rysunku G.Hayera z 1588 roku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=290&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(290);return false;'>źródło</a>] Zamek cesarski we Wrocławiu - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek cesarski we Wrocławiu - Plan miasta na przełomie XVI i XVII wieku, miedzioryt z dzieła Georga Brauna i Fransa Hogenberga 'Civitates orbis terrarum' Zamek cesarski we Wrocławiu - Zamek Cesarski we Wrocławiu na litografii z 1834 roku, Friedrich Gottlob Endler Zamek cesarski we Wrocławiu - fot. ZeroJeden, IX 2003 Zamek cesarski we Wrocławiu - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek cesarski we Wrocławiu - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek cesarski we Wrocławiu - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek cesarski we Wrocławiu - Teren zamku od południa, fot. ZeroJeden, III 2005