Zamek w Świdwinie

(Świdwin • Schivelbein)

Nazwy podobne do Świdwin • Schivelbein:    Świdnica · Świny ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskiycerski ród Wedlów zbudował na początku XIV wieku zamek nad Regą. Został wzniesiony na planie nieregularnym z dziedzińcem. Rozbudowany przez Krzyżaków, w których rękach pozostawał od 1384 do 1445 roku. Została mu dobudowana cylindryczna wysoka wieża w podstawie kwadratowa, oraz został otoczony murami obwodowymi i fosą.
Na krótko znalazł się w rękach księcia pomorskiego Bogusława VIII po 1410 roku, by w 1445 roku został odstąpiony przez Krzyżaków Brandenburgii. W latach 1540-1808 był własnością zakonu joannitów. W tych latach przebudowany.
W czasie ostatniej wojny spłonął, po odbudowie
Zamek w Świdwinie
mieści się w nim Dom Kultury. Zachowały się gotyckie budynki, wieża oraz zdobienia barokowe.
Zamek w Świdwinie - Analityczny rzut piwnic według Zbigniewa Radackiego. a - 1286-1300, b - przed 1317, c - okres krzyżacki (1384-1455)  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='218' title='Zamek w Świdwinie - 218' alt='Zamek w Świdwinie - 218' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Świdwinie - Analityczny rzut parteru według Zbigniewa Radackiego. a - 1286-1300, b - przed 1317, c - okres krzyżacki (1384-1455)  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='218' title='Zamek w Świdwinie - 218' alt='Zamek w Świdwinie - 218' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Świdwinie - Rzuty pięciu kondygnacji wieży zamkowej według Zbigniewa Radackiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='358' title='Zamek w Świdwinie - 358' alt='Zamek w Świdwinie - 358' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Świdwinie - Rekonstrukcja planu miasta w śerdniowieczu według Zbigniewa Radackiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>] Zamek w Świdwinie - Zamek w poł. XV w. Rekonstrukcja A.Kąsinowskiego i H.Paszun Zamek w Świdwinie - Fragment panoramy Świdwina z 1652 roku według miedziorytu Meriana  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>] Zamek w Świdwinie - Panorama Świdwina z 1686 roku autorstwa Daniela Petzolda Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie w 1937 roku Zamek w Świdwinie - Panorama Świdwina na sztychu Mathiasa Meriana z połowy XVII wieku Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Świdwinie - Brama wjazdowa przy wieży, fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Świdwinie - Dziedziniec w latach 20. XX wieku Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na widokówce z 1927 roku Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na pocztówce z 1902 roku Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na pocztówce z 1890 roku Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na pocztówce z 1909 roku Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na pocztówce z około 1905 roku Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na pocztówce z lat 20. XX wieku Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na pocztówce z lat 20. XX wieku Zamek w Świdwinie - Zamek w Świdwinie na pocztówce z okresu międzywojennego Zamek w Świdwinie - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Świdwinie - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Świdwinie - fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Świdwinie - Wjazd do zamku na zdjęciu z 1927 roku Zamek w Świdwinie - Dziedziniec w latach 20. XX wieku Zamek w Świdwinie - fot. ZeroJeden, IV 2005