Zamek w Raciążku

Nazwy podobne do Raciążek:    Raciąż ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszy drewniano-ziemny gród został tu wzniesiony prawdopodobnie w połowie XIII wieku przez biskupów kujawskich. Miejsce pod budowę zostało wybrane bardzo dobrze - jest to cypel skarpy wcinającej się w dolinę Wisły wysoko górujący ponad okolicą. Gród przy drugim oblężeniu przez Krzyżaków w 1330 roku został zdobyty.
Nie wiadomo kiedy wzniesiono zamek, prawdopodobnie miało to miejsce niedługo po zniszczeniu grodu przez Krzyżaków, ponieważ biskupom zależało na posiadaniu niedaleko Włocławka swojej rezydencji. Na pewno zamek wzniósł biskup Maciej z Gołańczy, który zmarł w 1364 roku. Początkowo był to tylko jeden budynek o trzech kondygnacjach i rozmiarach 12x25 metrów. Do 1383 roku został on powiększony do rozmiarów 17x25 metrów przez biskupa Zbyluta z Gołańczy, następcę Macieja. Wtedy też powstały obwodowe mury wzdłuż krawędzi zbocza. Podczas kolejnych rozbudów przy południowym odcinku murów powstały zabudowania gospodarcze, a w narożniku południowo-zachodnim biskup Jan Karnkowski wzniósł czworoboczną wieżę.
Zamek w okresie poprzedzającym wielką wojnę z zakonem krzyżackim był kilkukrotnie wykorzystywany do rokowań z Wielkimi Mistrzami. Przebywała tu Jadwiga i Władysław Jagiełło toczący rozmowy z Krzyżakami o zwrot ziem bobrzymskiej i dobrzyńskiej.
W latach 1582-1600 Hieronim Rozdrażewski rozbudował zamek
Zamek w Raciążku
Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018
oraz przekształcił wnętrza tak, że powstała późnorenesansowa obronna rezydencja. Podczas tej przebudowy wzniesiono przy suchej fosie, w pewnym oddaleniu na zachód od murów zamkowych, czworoboczną wieżę bramną.
Po zniszczeniach z drugiej połowy XVII wieku zamek został opuszczony, a pozostałości budynków gospodarczych rozebrane. W początkach XVIII wieku Felicjan K. Szaniawski wzniósł drewniany budynek poza terenem zamkowym, a w 1720 roku biskup Krzysztof Antoni Szembek wykorzystał zniszczone mury głównego budynku zamkowego do wzniesienia barokowego pałacu, do czego zatrudnił architekta Jana B. Cocchiego.
Po rozbiorze Polski zamek został przeznaczony do rozbiórki przez władze pruskie w 1804 roku. Zabudowania zostały zrujnowane przez rozbiórkę na materiał budowlany.
Pierwsze badania przeprowadzono tu w latach 1978-1985, po których zamek zabezpieczono jako trwałą ruinę.
Zamek w Raciążku - Hipotetyczna rekonstrukcja elewacji frontowej z czasów Krzysztofa A. Szembeka według Jana Salma  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=56&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(56);return false;'>źródło</a>] Zamek w Raciążku - Hipotetyczny rzut zamku po śmierci Hieronima Rozdrażewskiego (około 1600 roku), rys. P.Marosik  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=56&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(56);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='114' title='Zamek w Raciążku - 114' alt='Zamek w Raciążku - 114' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Raciążku - Hipotetyczny rzut zamku po śmierci Jana Karnkowskiego (około 1538 roku), rys. P.Marosik  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=56&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(56);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='114' title='Zamek w Raciążku - 114' alt='Zamek w Raciążku - 114' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Raciążku - Hipotetyczny rzut domu zamkowego Macieja z Gołańczy  <!--[<a href='114' title='Zamek w Raciążku - 114' alt='Zamek w Raciążku - 114' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Raciążku - Rzut murów przyziemia pałacu Krzysztofa A. Szembeka według P.Marosika  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=56&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(56);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='302' title='Zamek w Raciążku - 302' alt='Zamek w Raciążku - 302' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Raciążku - Hipotetyczny przekrój domu Macieja z Gołańczy z zaznaczonymi zmianami wysokości okolicznego terenu i poziomów użytkowych budynku, rys. P.Marosik  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=56&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(56);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='416' title='Zamek w Raciążku - 416' alt='Zamek w Raciążku - 416' target=_blank>źródło</a>]--> Zamek w Raciążku - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Raciążku - fot. JAPCOK, IV 2005 Zamek w Raciążku - fot. Konrad Kłos, 1913 Zamek w Raciążku - fot. Konrad Kłos, 1913 Zamek w Raciążku - fot. Konrad Kłos, 1913 Zamek w Raciążku - fot. Władysław Marconi, 1913 Zamek w Raciążku - fot. Władysław Marconi, 1913 Zamek w Raciążku - Ruiny zamku na pocztówce z około 1910 roku Zamek w Raciążku - fot. Władysław Marconi, 1913 Zamek w Raciążku - Gabriel Milczewski, Raciążek, ruiny zamku, zdjęcie z okresu międzywojennego Zamek w Raciążku - Ruiny zamku w Raciążku na zdjęciu Stanisława Szalaya sprzed 1915 roku Zamek w Raciążku - Ruiny zamku w Raciążku na zdjęciu Stanisława Szalaya sprzed 1915 roku Zamek w Raciążku - Ruiny zamku w Raciążku na zdjęciu sprzed 1915 roku Zamek w Raciążku - Góra zamkowa na zdjęciu Jana Raczyńskiego z drugiego dziesięciolecia XX wieku Zamek w Raciążku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Raciążku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Raciążku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Raciążku - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Raciążku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Raciążku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Raciążku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Raciążku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Raciążku - Widok z południowo-wschodniego narożnika, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - Widok od strony zamku na umocnienia wjazdu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - Ruiny zamku na widokówce z 1920 roku Zamek w Raciążku - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Raciążku - Hipotetyczny widok zamku około 1600 woku według Jana Salma  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=56&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(56);return false;'>źródło</a>] Zamek w Raciążku - Wieś Podzamcze z widokiem na ruiny zamku w Raciążku, drzeworyt według obrazu Malinowskiego, Tygodnik Illustrowany 1869 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Raciążku - Raciążek i szczątki tamecznego zamku, drzeworyt Edwarda Gorazdowskiego według rysunku Henryka Filipowicza, Tygodnik Illustrowany 1869 Zamek w Raciążku - Rekonstrukcja zamku w Raciążku na akwareli Albertiego sprzed 1915 roku