blankKurozwęki - Česká verze

Zamek w Kurozwękach

rLokalizacja zamku na mapie Polskiycerski zamek nad Czarną zbudowany przez Kurozwęckich w 2 połowie XIV wieku na planie owalnym z wieżą bramną, otoczony fosą. Pierwotnie gotycki, rozbudowany i umocniony w XV wieku, a w XVII przebudowany w stylu renesansowym przez Lanckorońskich. Następnie w XVIII wieku przez Sołtyków na barokowy pałac. Później przebudowany jeszcze raz, w stylu klasycystycznym. W zachowanych budynkach widoczne nakładanie się stylów architektonicznych. Obecnie w trakcie remontu.
Zamek w Kurozwękach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Kurozwękach - Front zamku od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Kurozwękach - Zamek w Kurozwękach na zdjęciu Henryka Poddębskiego z około 1936 roku Zamek w Kurozwękach - Zamek w Kurozwękach na zdjęciu Henryka Poddębskiego z około 1936 roku Zamek w Kurozwękach - Zamek w Kurozwękach na zdjęciu Henryka Poddębskiego z około 1936 roku Zamek w Kurozwękach - Zamek w Kurozwękach na zdjęciu Henryka Poddębskiego z około 1936 roku Zamek w Kurozwękach - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Kurozwękach - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Kurozwękach - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Kurozwękach - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Kurozwękach - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Kurozwękach - fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Kurozwękach - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Kurozwękach - zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2020 Zamek w Kurozwękach - Północna elewacja zamku, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Kurozwękach - fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Kurozwękach - fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Kurozwękach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Kurozwękach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Kurozwękach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Kurozwękach - Detale frontu, fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Kurozwękach - Plan zamku współczesnego z zaznaczonymi fragmentami średniowiecznymi według Andrzeja Grzybkowskiego 'Zamek w Kurozwękach' Zamek w Kurozwękach - Zamek w Kurozwękach, Wojciech Gerson, 1858