blankBystrzyca Stara - English version

Zamek w Bystrzycy

(Bystrzyca Stara • Bystrzyca)

wLokalizacja zamku na mapie Polski 1441 roku istnia?? w Bystrzycy dw??r, a w 1470 roku wzmiankowany jest folwark. Na poczÄ?tku XVI wieku wzniesiony zosta?? zamek z kamienia i ceg??y. Mia?? plan prostokÄ?ta z alkierzem, posiada?? dwie kondygnacje. W 1531 roku by?? w??asno??ciÄ? Felixa i Jakuba ??arczy??skich, p????niej przeszed?? w rÄ?ce Gorajskich. Prawdopodobnie oni przed 1664 rokiem za??o??enie rozbudowali.
W 1780 roku zamek sp??onÄ???, odbudowany zosta?? dopiero w poczÄ?tku XIX wieku. Z tego okresu pochodzÄ? opisy inwentaryzacyjne, wed??ug kt??rych na dolnej kondygnacji znajdowa??a siÄ? izba z piecem oraz trzy inne izby. Na piÄ?trze znajdowa??y siÄ? po trzy pokoje po obu stronach sieni. Sama sie?? posiada??a bogato zdobione sklepienie. Zamek by?? podpiwniczony. Dziedziniec zamkniÄ?ty by?? murem kurtynowym, a brama wjazdowa znajdowa??a siÄ? w wie??y.
W 1915 roku zamek rozbudowano, jednak podczas drugiej
Zamek w Bystrzycy
wojny ??wiatowej zosta?? zniszczony, a w 1945 roku resztki rozebrano.

Zamek w Bystrzycy - fot. ZeroJeden, IV 2004 Zamek w Bystrzycy - fot. ZeroJeden, IV 2004 Zamek w Bystrzycy - fot. ZeroJeden, IV 2004 Zamek w Bystrzycy - fot. ZeroJeden, IV 2004 Zamek w Bystrzycy - fot. ZeroJeden, IV 2004