blankBystrzyca Stara - English version

Zamek w Bystrzycy

(Bystrzyca Stara • Bystrzyca)

Bystrzyca

Bystrzyca, wś, nad rz. t. n., pow. lubelski, gm. Piotrowice, par. Bychawka, o 3 i pół mili od Lublina. W 1827 r. było tu 28 dm. i 182 mk., obecnie 98 dm. Zamek tutejszy, niegdyś do wsi Strzyżowie należący, wystawili w pierwszych latach XVI wieku Żarezyńscy. Budowla niewielka, na jedno piętro wzniesiona, obszernemi lochami podmurowana. Miała dziedziniec murem obwiedziony, a nad bramą dosyć wysoką wieżę. Posiadali ten zamek później Gorajscy. a po nich Skarbkówie, Kiełczewscy, Kajetan Koźmian. Za dziedzictwa Kiełczewskich, gdy się dwaj bracia na podział majątku zgodzić nie chcieli i każdy z nich pragnął zamek posiadać, podzielono się tą budowlą i odtąd każda jej połowa oddzielnego doświadczała losu. Wschodnia dająca widok na dolinę Bystrzycy, wcześnie opuszczona, z czasem poszła w ruinę, obecnie odnowił ją p. Stelmasiewicz. Zachodnia, na równinie położona, ciągle prawie mając mieszkańców, utrzymywana była w porządku, ale przerabiana stopniowo, straciła swą pierwotną postać.