blankBrodnica - Česká verzeBrodnica - Deutsch

Zamek w Brodnicy

(Brodnica • Strasburg)

Nazwy podobne do Brodnica • Strasburg:    Straża · Brok ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszy gród powstał w tym miejscu nad Drwęcą w XII wieku. Brodnica położona jest na pograniczu ziemi chełmińskiej i michałowskiej, gród ten był wysuniętą strażnicą książąt mazowieckich. Po sprowadzeniu do Polski Krzyżaków sfałszowali oni dokumenty nadania ziem, wskutek czego na początku XIV wieku zajęli również Brodnicę.
Murowany zamek powstał w pierwszej połowie XIV wieku, według niektórych w latach 1312-1330 według innych - 1305-1317. Na pewno w 1337 roku zamek był ukończony, ponieważ pomiędzy 1335 a 1337 rokiem utworzono w Brodnicy komturię krzyżacką.
Warownia została założona na planie kwadratu o boku 45 metrów, w którym niewielki wewnętrzny dziedziniec zamykały cztery skrzydła. W północnym narożniku umieszczono potężną pięćdziesięciometrową ośmioboczną wieżę o 10 kondygnacjach. Przy wieży znajdowała się brama broniona przedbramiem. Całość otaczały niskie mury obwodowe tworząc parcham o około 10 metrach szerokości. Od strony Drwęcy w narożniku muru obwodowego znajdowała się czworokątna baszta, w 1415 roku przebudowana według projektu Mikołaja Fellensteina z Malborka na okrągłą. Potem podobną, ze strzelnicami dla broni palnej, wzniesiono jeszcze w narożniku północno-wschodnim. Zapleczem gospodarczym zamku były dwa przedzamcza: od północnego-wschodu i południa, które również otoczono murami oraz fosą zasilaną z Drwęcy.
W XV wieku wielokrotnie potykały się w Brodnicy
Zamek w Brodnicy
Zamek w Brodnicy na pocztówce z około 1920 roku
wojska polskie z Krzyżakami. Po wojnie trzynastoletniej w 1466 roku Brodnica wróciła w granice Polski. Od 1479 roku zamek był się siedzibą starosty. Najpierw do 1604 roku urząd ten obejmował ród Działyńskich, potem starościną była Anna Wazówna, siostra Zygmunta III Wazy. Jeszcze za Działyńskich w 1550 roku zamek uległ wielkiemu pożarowi, ale ówczesny starosta Rafał Działyński bardzo szybko odbudował uszkodzoną twierdzę. W 1616 roku wzniesiono na terenie wschodniego przedzamcza pałac dla Anny Wazówny, który rozbudowano jeszcze w XVII wieku. W pałacu do dziś widać ślady po strzelnicach, stąd wniosek, że do jego budowy wykorzystano mury wcześniejszego budynku wchodzącego w skład przedzamcza. Starości rezydowali na zamku aż do I rozbioru Polski.
Kilkukrotnie zamek atakowali Szwedzi podczas potopu w latach 1655-1656. W XVIII wieku w zamku mieściły się koszary konfederatów barskich, a w 1772 roku zamek znalazł się w granicach Prus. Jak większości tego typu obiektów Prusacy nie uszanowali i tego. W latach 1785-1842
Zamek w Brodnicy
zamek stopniowo rozebrano, ocalała tylko ośmioboczna wieża.
Prace badawcze na zamku w Brodnicy prowadzono w okresie międzywojennym. W końcu drugiej wojny światowej w 1945 zamek został spalony. W latach 1953-1957 ponownie prowadzono badania, wtedy odsłonięto mury przedbramia. Obecnie udostępnione są do zwiedzania ruiny wraz z podziemiami i wejściem na wieżę. Zachowała się częściowo także jedna z okrągłych baszt.
Zamek w Brodnicy - fot. JAPCOK, I 2003 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - fot. JAPCOK, I 2003 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2009 Zamek w Brodnicy - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Brodnicy - Widok od południa, fot. JAPCOK, IV 2004 Zamek w Brodnicy - Widok z lotu ptaka od północy, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Brodnicy - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Brodnicy - Widok z lotu ptaka od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Brodnicy - Widok z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2013 Zamek w Brodnicy - Zamek w Brodnicy na pocztówce sprzed 1913 roku Zamek w Brodnicy - Zamek w Brodnicy na pocztówce z około 1920 roku Zamek w Brodnicy - Brodnica na pocztówce z około 1920 roku Zamek w Brodnicy - Wieża zamkowa w Brodnicy na zdjęciu z 1898 roku Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Brodnicy - Wieża zamkowa od południa, fot. ZeroJeden, IV 2004 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, X 2002 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, X 2002 Zamek w Brodnicy - fot. JAPCOK, I 2003 Zamek w Brodnicy - fot. ZeroJeden, X 2002 Zamek w Brodnicy - Plan zamku zaczerpnięty z 'Leksykonu zamków polskich'  <!--[<a href='117' title='Zamek w Brodnicy - 117' alt='Zamek w Brodnicy - 117' target=_blank>źródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Brodnicy - Plan zamku wg Conrada Steinbrechta, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Strasburg', 1891 Zamek w Brodnicy - Zamek i miasto na sztychu Erika Dahlbergha z dzieła Samuela Pufendorfa 'De rebus a Carolo Gustavo gestis', 1656 rok Zamek w Brodnicy - Przekrój wieży zamku w Brodnicy, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Strasburg', 1891 Zamek w Brodnicy - Plan Brodnicy i zamku z 1743 roku Zamek w Brodnicy - Wieża zamku w Brodnicy, 'Die Bau- und Kunstdenkmäler des Kreises Strasburg', 1891 Zamek w Brodnicy - Miasto i zamek od zachodu w latach 1738-1745 według Georga Friedricha Steinera