blankZboiska - esk verze

Zamek w Zboiskach

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsza wzmianka o zamku w Zboiskach pochodzi z 1412 roku, kiedy ??upnik tyrawski Matiasz osadzi?? w nim wÄ?gierskich zb??j??w. W 1529 roku kasztelan przemyski, a potem wojewoda krakowski Miko??aj Herbert Odnowski rozbudowa?? i umocni?? istniejÄ?ce za??o??enie. Na poczÄ?tku XVII wieku dokonano kolejnej rozbudowy umocnie??. W 1657 roku kiedy wojska ksiÄ?cia siedmiogrodzkiego Jerzego II Rakoczego najecha??y na PolskÄ? planujÄ?c ze Szwedami rozbi??r Rzeczpospolitej zamek w Zboiskach zosta?? zniszczony i ju?? z ruiny siÄ? nie podni??s??.
Obecnie na terenie dawnego zamku mie??ci siÄ? Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i M??odzie??y. Zachowa??y siÄ? tu ??lady fos obiegajÄ?cych ziemne umocnienia o planie ko??a. Na ??rodku usypany jest niewielki kopiec kryjÄ?cy wej??cie do zachowanej piwnicy ze sklepieniem kolebkowym.

Zamek w Zboiskach - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek w Zboiskach - fot. ZeroJeden, VI 2009