Zamek Sobień w Załużu

(Załuż • Monasterzec • Sobień)

Nazwy podobne do Załuż • Monasterzec • Sobień:    Sobieszów · Sobków · Sobota ·

nLokalizacja zamku na mapie Polskiie ma pewności co do czasu powstania zamku na górze Sobień. Mimo, że ani Jan z Czarnkowa ani Jan Długosz nie wspominają o nim to niektórzy skłaniają się ku hipotezie, że wzniesiony został za czasów Kazimierza Wielkiego. Pewne są natomiast informacje o nadaniu (prawdopodobnie istniejącej już wcześniej) zamku w końcu XIV wieku przez Władysława Jagiełłę Kmitom herbu Szreniawa. Wznieśli oni tu na przełomie XIV i XV wieku mocną twierdzę na planie nieregularnego czworoboku. Skrzydło mieszkalne znajdowało się w niżej położonej części założenia wzdłuż południowo-wschodniego odcinka murów. W najwyższym punkcie - w północno-zachodnim narożniku - w miejscu wcześniejszej wieży wysuniętej poza obwód murów stanęła prostokątna wieża bramna o wymiarach 7, 1x7, 8 metra. Od północnego-wschodu znajdowało się niewielkie przedzamcze.
Warownia nie służyła jednak swym właścicielom długo. Już w 1474 roku po najeździe Węgrów została uszkodzona, a 1512 roku Kmitowie ostatecznie przenieśli swą rodową rezydencję do Leska. W okresie drugiej wojny światowej u stóp średniowiecznych murów zamkowych Rosjanie wznieśli bunkier, który był częścią tzw. Linii Mołotowa utworzonej w latach 1939-1941 wzdłuż prawego brzegu Sanu. Obecnie resztki zamku zabezpieczono jako trwałą ruinę.
Zamek Sobień w Załużu - Plan zamku według Tadeusza Romana Żurowskiego 'Sobień nad Sanem, prace archeologiczne i konserwatorskie w 1966 r.' Zamek Sobień w Załużu - Drzeworyt, Kłosy 1876 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek Sobień w Załużu - Widok od strony wjazdu na resztki budynków mieszkalnych, fot. ZeroJeden, VIII 2001 Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek Sobień w Załużu - Południowa ściana zamku, fot. ZeroJeden, VIII 2001 Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek Sobień w Załużu - Ruiny zamku na pocztówce z około 1900 roku Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek Sobień w Załużu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek Sobień w Załużu - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, V 2023 Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VI 2009 Zamek Sobień w Załużu - Góra zamkowa od południowego wschodu, fot. ZeroJeden, III 2000 Zamek Sobień w Załużu - Góra zamkowa od południowego wschodu, fot. ZeroJeden, III 2000 Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VIII 2001 Zamek Sobień w Załużu - Brama wjazdowa, fot. ZeroJeden, VIII 2001 Zamek Sobień w Załużu - Brama wjazdowa od strony dziedzińca, fot. ZeroJeden, VIII 2001 Zamek Sobień w Załużu - fot. ZeroJeden, VIII 2001