Zamek we Włocławku

bLokalizacja zamku na mapie Polskiiskupi zamek włocławski znajdował się na nizinnym lewym brzegu Wisły przy ujściu rzeki Zgłowiączki, na wschód od kościoła katedralnego i miasta. Pierwotny gród drewniano-ziemny, będący już w XII wieku w posiadaniu biskupów kujawskich i wielokrotnie przebudowywany, w roku 1329 spalili Krzyżacy. Zamek murowany z cegły wzniósł zapewne biskup Maciej z Gołańczy, rządzący diecezją kujawską w latach 1324-1364, który zbudował katedrę gotycką we Włocławku oraz zamek w Raciążku. Zamek włocławski
Zamek we Włocławku
Włocławek w 1 poł. XVII w. Rys. z Dziennika A.Boota
był wielokrotnie przebudowywany w XVI i XVII wieku, na co wskazują opisy w inwentarzach z lat 1582 i 1589, jednak te opisy nie pozwalają na rekonstrukcję założenia. Nieco światła rzuca tu rysunek Abrahama Boota z 1632 roku. Na rysunku tym widać zamek wzniesiony na planie regularnym, otoczony murem z krytymi gankami straży, z wielkim piętrowym domem mieszkalnym. Na narożu południowo-wschodnim znajdowała się wieża zwieńczona hełmem. Wjazd prowadził od południa przez wieżę bramną. Przebudowy z XVIII wieku i z końca XIX wieku pozbawiły zamek wszelkich elementów obronnych.
Badania archeologiczne z lat sześćdziesiątych XX wieku ustaliły, że zamek gotycki wzniesiono na miejscu drewniano-ziemnego grodu, który otoczony był fosami zasilanymi wodą ze Zgłowiączki.
Pałac biskupi mieści się przy ulicy Gdańskiej, nieopodal katedry.
Zamek we Włocławku - Włocławek w 1 poł. XVII w. Rys. z Dziennika A.Boota Zamek we Włocławku - Zamek w 1 połowie XVII wieku według 'Dziennika' A.Boota Zamek we Włocławku - Drzeworyt, Tygodnik Illustrowany 1875 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek we Włocławku - Drzeworyt według rysunku Fabijańskiego, Tygodnik Illustrowany 1863 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek we Włocławku - Panorama Włocławka na litografii M.Fajansa Zamek we Włocławku - fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek we Włocławku - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek we Włocławku - Pałac we Włocławku na pocztówce z 1913 roku Zamek we Włocławku - Pałac we Włocławku na pocztówce z początków XX wieku Zamek we Włocławku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek we Włocławku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek we Włocławku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek we Włocławku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek we Włocławku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek we Włocławku - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek we Włocławku - Pałac biskupi w miejscu zamku, zachodnia elewacja, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek we Włocławku - Pałac biskupi w miejscu zamku, elewacja zachodnia, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek we Włocławku - Pałac biskupi w miejscu zamku, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek we Włocławku - Zamek na widokówce z 1939 roku Zamek we Włocławku - fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek we Włocławku - Wschodnie skrzydło pałacu, fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek we Włocławku - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek we Włocławku - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013