Wieża w Wilkowie Wielkim

wLokalizacja zamku na mapie Polskiieża obronna w Wilkowie została wzniesiona prawdopodobnie niedługo po połowie XV wieku przez rodzinę Reibnitzów. W 1473 roku dobra wilkowskie, prawdopodobnie z już istniejącą wieżą, zakupił Niclas Nimitz. Przed 1640 rokiem Christoph Nimitz całkowicie przebudował i rozbudował założenie w stylu renesansowym. Później nie prowadzono już większych prac budowlanych i do chwili obecnej całkowicie zachowany jest stan budowli z XVII wieku. Mury pierwotnej wieży zachowane są w południowo-wschodnim skrzydle, w którym zachował się zamurowany gotycki portal wejściowy.
Wieża w Wilkowie Wielkim - Rzut parteru według E.Różyckiej, zaznaczony mur z XIV-XV wieku  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Wieża w Wilkowie Wielkim - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Wieża w Wilkowie Wielkim - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Wieża w Wilkowie Wielkim - Dwór w Wilkowie Wielkim na drzeworycie z 1875 roku Wieża w Wilkowie Wielkim - Widok na wschodnie elewacje założenia, fot. ZeroJeden, VI 2003 Wieża w Wilkowie Wielkim - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Wieża w Wilkowie Wielkim - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Wieża w Wilkowie Wielkim - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, X 2020 Wieża w Wilkowie Wielkim - Wieża w Wilkowie Wielkim na zdjęciu z lat 1900-05 Wieża w Wilkowie Wielkim - Portal śreniowieczny z zamurowanego przejazdu bramnego wieży, fot. ZeroJeden, VI 2003 Wieża w Wilkowie Wielkim - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VI 2003 Wieża w Wilkowie Wielkim - Zamek na widokówce z 1921 roku Wieża w Wilkowie Wielkim - Kamieniarka w oknach wieży, fot. JAPCOK, VI 2003 Wieża w Wilkowie Wielkim - fot. ZeroJeden, IV 2010 Wieża w Wilkowie Wielkim - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2010 Wieża w Wilkowie Wielkim - Dwór w Wilkowie na zdjęciu z okresu międzywojennego