Zamek w Tucholi

(Tuchola • Tuchel)

Nazwy podobne do Tuchola • Tuchel:    Tuczno ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskio zamku nie ma widocznego śladu, jedynie we wzniesionym w XIX wieku budynku administracyjnym zachowały się gotyckie fundamenty. W 1307 roku zamek należał do Władysława Łokietka. Rozbudowany przez Krzyżaków, składał się z zamku wysokiego i przedzamcza.
Zamek w Tucholi - Próba rozplanowania zamku według T.Torbusa  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=211&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(211);return false;'>źródło</a>] Zamek w Tucholi - Pozostałości murów podzamcza w budynku Domu Kultury, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Tucholi - Zamek w Tucholi na zdjęciu z 1915 roku Zamek w Tucholi - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Tucholi - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Tucholi - Pozostałości murów podzamcza w budynku Domu Kultury, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Tucholi - Dom Kultury wzniesiony na terenie przedzamcza, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Tucholi - Budynek wzniesiony w miejscu zamku, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Tucholi - fot. JAPCOK, VI 2003 Zamek w Tucholi - fot. JAPCOK, VI 2003 Zamek w Tucholi - fot. ZeroJeden, VII 2009