blankSpytkowice - Deutsch

Dwór w Spytkowicach

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek został tu wzniesiony w początkach XVI wieku, wcześniej był w tym miejscu dwór obronny. W początku XVII wieku biskup krakowski M. Szyszkowski rozbudowuje go przekształcając w rezydencję wczesnobarokową. Otwarty dziedziniec otaczają trzy skrzydła z zachowanym wczesnobarokowym detalem kamieniarskim.
Kiedy byłem tam w 1995 roku trwała odbudowa. Obecnie odbudowa dobiega końca a pomieszczenia chyba są już wykorzystywane.
Dwór w Spytkowicach - Plan według Mariana Korneckiego 'Zamki i dwory obronne ziemi krakowskiej'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=60&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(60);return false;'>źródło</a>] Dwór w Spytkowicach - fot. ZeroJeden, IV 2011 Dwór w Spytkowicach - fot. ZeroJeden, VII 2004 Dwór w Spytkowicach - fot. ZeroJeden, VII 2004 Dwór w Spytkowicach - fot. ZeroJeden, VII 2004 Dwór w Spytkowicach - Portal wejściowy, fot. ZeroJeden, VII 2004 Dwór w Spytkowicach - fot. JAPCOK, VII 2004 Dwór w Spytkowicach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór w Spytkowicach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór w Spytkowicach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór w Spytkowicach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór w Spytkowicach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór w Spytkowicach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór w Spytkowicach - Dwór w Spytkowicach na zdjęciu z lat 1913-15 Dwór w Spytkowicach - Południowe frontowe skrzydło zamku, fot. ZeroJeden, VII 2004 Dwór w Spytkowicach - Zachodnia wieżyczka, fot. ZeroJeden, VII 2004 Dwór w Spytkowicach - fot. ZeroJeden, VIII 2001 Dwór w Spytkowicach - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, VIII 2001 Dwór w Spytkowicach - fot. ZeroJeden, VII 2004 Dwór w Spytkowicach - fot. ZeroJeden, VII 2004