Wieża w Ślęzy

Nazwy podobne do Ślęza:    Ślęża ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskinajduje się tu wieża mieszkalna wzniesiona nad rzeką Ślęzą w XIV lub XV wieku. Początkowo posiadała dwie kondygnacje, w XVI wieku dobudowano trzecią, którą zwieńczono attyką. W drugim dziesięcioleciu XVII wieku do wieży zostało dobudowane od strony południowej skrzydło mieszkalne a na jego styku z pierwotnym budynkiem postawiono klatkę schodową w kwadratowej wieżyczce.
Kolejna przebudowa miała miejsce w XVIII wieku, powstało wtedy skrzydło północne, a w XIX wieku najstarszy budynek zespołu podniesiono o dodatkową
Wieża w Ślęzy
czwartą kondygnację.
W 1977 roku zostało rozebrane XVIII-wieczne skrzydło północne, obecnie budowla jest zaniedbana, ale poza skrzydłem północnym - w całości zachowana.
Wieża w Ślęzy - Plan dworu według K.Degena  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>] Wieża w Ślęzy - Litografia z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera Wieża w Ślęzy - Wieża w Ślęzie od północy, fot. ZeroJeden, IV 2003 Wieża w Ślęzy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Wieża w Ślęzy - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Wieża w Ślęzy - Wieża w Ślęzy na zdjęciu z 1905 roku Wieża w Ślęzy - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2003 Wieża w Ślęzy - fot. ZeroJeden, IV 2003 Wieża w Ślęzy - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża w Ślęzy - fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża w Ślęzy - Wieża mieszkalna w zespole dworskim, fot. ZeroJeden, IX 2003 Wieża w Ślęzy - fot. ZeroJeden, VI 2012 Wieża w Ślęzy - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VI 2012 Wieża w Ślęzy - fot. ZeroJeden, VI 2012