Wie??a w ?šlÄ?zy

Nazwy podobne do Ślęza:    Ślęża (60%)

zLokalizacja zamku na mapie Polskinajduje siÄ? tu wie??a mieszkalna wzniesiona nad rzekÄ? ?šlÄ?zÄ? w XIV lub XV wieku. PoczÄ?tkowo posiada??a dwie kondygnacje, w XVI wieku dobudowano trzeciÄ?, kt??rÄ? zwie??czono attykÄ?. W drugim dziesiÄ?cioleciu XVII wieku do wie??y zosta??o dobudowane od strony po??udniowej skrzyd??o mieszkalne a na jego styku z pierwotnym budynkiem postawiono klatkÄ? schodowÄ? w kwadratowej wie??yczce.
Kolejna przebudowa mia??a miejsce w XVIII wieku, powsta??o wtedy skrzyd??o p????nocne, a w XIX wieku najstarszy budynek zespo??u podniesiono o dodatkowÄ? czwartÄ? kondygnacjÄ?.
W 1977 roku zosta??o rozebrane XVIII-wieczne skrzyd??o p????nocne, obecnie budowla jest zaniedbana, ale poza skrzyd??em p????nocnym - w ca??o??ci zachowana.

Pokaż na mapie

Wie??a w ?šlÄ?zy - Plan dworu według K.Degena  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=936&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(936);return false;'>źródło</a>] Wie??a w ?šlÄ?zy - Litografia z połowy XIX wieku z teki Alberta Dunckera Wie??a w ?šlÄ?zy - Wieża w Ślęzie od północy, fot. ZeroJeden, IV 2003 Wie??a w ?šlÄ?zy - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2003 Wie??a w ?šlÄ?zy - fot. ZeroJeden, IV 2003 Wie??a w ?šlÄ?zy - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, IX 2003 Wie??a w ?šlÄ?zy - fot. ZeroJeden, IX 2003 Wie??a w ?šlÄ?zy - Wieża mieszkalna w zespole dworskim, fot. ZeroJeden, IX 2003 Wie??a w ?šlÄ?zy - fot. ZeroJeden, VI 2012 Wie??a w ?šlÄ?zy - Widok od południa, fot. ZeroJeden, VI 2012 Wie??a w ?šlÄ?zy - fot. ZeroJeden, VI 2012