blankRadziki Duże - Deutsch

Zamek w Radzikach Dużych

wLokalizacja zamku na mapie Polski parku obok dworu znajdują się ruiny rycerskiego zamku wzniesionego w latach 1435-1466 przez Radzikowskich. Zamek w 1510 r. został przebudowany przez ostatniego z rodu Mikołaja Radzikowskiego, potem znalazł się w rękach Radziwiłłów. W czasie wojen szwedzkich uszkodzony popada w ruinę. Obiekt reprezentował najprostszy typ rycerskiej siedziby obronnej, gdzie budynek mieszkalny obwiedziono murem obronnym z wykorzystaniem jednego boku jako oparcia.
Pierwotnie dostępu do zamku broniła mokra fosa nawadniana z znikającego obecnie stawu.
Widok od strony dawnego wjazdu na skrzydło mieszkalne, fot. ZeroJeden, VI 2003
Budulcem użytym przez budowniczych zamku była cegła, którą układano w układzie wendyjskim i gotyckim a do podmurówki użyto kamienia polnego. Zamek był założony na planie kwadratu 28,8 m x 28,8 m. Wjazd do zamku prowadził od strony północno-zachodniej przez przedbramie. Pozostały do dziś mury obwodowe zachowane prawie w całości.
W miejscu pierwotnego budynku mieszkalnego piwnice o sklepieniu kolebkowym.