Zamek w Przewornie

Nazwy podobne do Przeworno:    Przewóz ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek pierwotny wzniesiony w XVI wieku (około 1543 roku), gruntownie przebudowany w XVII wieku, restaurowany w początkach XX wieku. Założony na planie kwadratu z wewnętrznym dziedzińcem z trzema narożnikami akcentowanymi przez sześcioboczne wieżyczki, zachował część pomieszczeń parteru nakrytych sklepieniami kolebkowymi z lunetami i krzyżowymi.
Zamek w Przewornie - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Przewornie - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek w Przewornie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Przewornie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Przewornie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Przewornie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Przewornie - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Przewornie - Zamek w Przewornie na zdjęciu z lat 1903-05 Zamek w Przewornie - Wejście do zameczku, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Przewornie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek w Przewornie - fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek w Przewornie - Wieżyczka południowo-zachodnia, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Przewornie - Elewacja południowa, fot. ZeroJeden, V 2004 Zamek w Przewornie - Herb nad wejściem, fot. JAPCOK, V 2004 Zamek w Przewornie - Widok od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, V 2006 Zamek w Przewornie - fot. ZeroJeden, V 2006