blankPakość - Česká verze

Zamek w Pakości

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszy gród w Pakości istniał już w 1259 roku, jednak znajdował się w innym miejscu niż późniejszy zamek. Od 1325 roku dobra były własnością Leszczyców, którzy wznieśli tu pierwszą warownię murowaną. Badacze określają różnie okres budowy. Czesław Sikorski, który przeprowadzał w klasztorze badania podczas remontu w latach 1985-1987 ocenia, że zamek powstał w trzecim dziesięcioleciu XIV wieku, a wzniósł go starosta bydgoski Bogumił Leszczyc. Leszek Kajzer jednak uważa, że zamek powstał nieco później.
Zamek w Pakości
Zamek w Pakości na rysunku z lat 1925-30
Pierwotnie ceglane mury obwodowe na planie kwadratu obejmowały całkowicie drewnianą zabudowę wewnętrzną.
Pierwszej rozbudowy dokonano jeszcze przed końcem XIV wieku, kiedy to wzniesiono murowane skrzydła przy murze południowym i wschodnim. W pierwszej połowie XV wieku dobudowano wieżę bramną wysuniętą z muru zachodniego. Jej budowę przypisuje się Tomaszowi z Kościelca. Podczas kolejnej rozbudowy, w drugiej połowie XV wieku, dostawiono skrzydło zachodnie, a w XVI wieku do zewnętrznej ściany północnego muru dostawiono pałac.
W 1610 roku właścicielami dóbr pakoskich zostali Działyńscy, którzy od 1628 roku zaczęli zakładać tu <>kalwarię. W 1631 roku zamek został zamieniony na klasztor reformatów przez Michała, Pawła i Kaspra Działyńskich. Przebudowa przebiegała etapami, a zakończyła się w 1680 roku, kiedy rozebrano pałac z XVI wieku. Kolejnej przebudowy dokonano w związku z przeprowadzanym remontem w latach 1755-1769.
Kiedy tereny dostały się w ręce pruskie władze przeprowadziły kasatę dóbr zakonu, budowla przeszła w ręce zakonne ponownie w latach siedemdziesiątych
Zamek w Pakości
Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023
XX wieku, tym razem - franciszkańskie. W latach 1985-1987 przeprowadzili oni remont, który Czesław Sikorski wykorzystał do przeprowadzenia wspomnianych badań archeologicznych. Niestety remontując zamek nie zatroszczono się o jego wartości zabytkowe i większość murów gotyckich i nawarstwień z kolejnych przebudów została zniszczona.
Najlepiej zachowaną pozostałością średniowiecznego zamku jest wieża bramna - obecnie kaplica kościelna.
Zamek w Pakości - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Pakości - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Pakości - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Pakości - Zamek na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, IV 2023 Zamek w Pakości - Plan zamku według Czesława Sikorskiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=262&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(262);return false;'>źródło</a>] Zamek w Pakości - Zamek w Pakości na rysunku z lat 1925-30